LICOAREA VIEŢII DE LA CAPRE VINE

Neagră şi nobilă

… Este greu de socotit cîtă lume îşi începe dimineaţa cu o ceaşcă de cafea. Însă datele statistice spun că în fiecare an populaţia planetei bea peste 500 de miliarde de ceşti de cafea. Ceea ce înseamnă în medie cîte 71 de căni de cafea de om pe an.

Industria cafelei - creşterea, prelucrarea, procesarea - oferă un locuri de muncă pentru circa 25 de milioane de oameni. Cafeaua este al doilea produs cel mai vîndut în lume. Bineînţeles, după petrol.

Istoria cafelei a început în secolul IX în Etiopia. Un cioban a observat următorul lucru: caprele care mănîncă boabe de pe tufele de cafea devin foarte agitate şi mai sprinţare decît de obicei. Ciobanul le-a povestit acest lucru călugărilor de la mănăstirea din apropiere. După cîteva experienţe, aceştia au priceput ce trebuie să facă cu boabele, încît astăzi cafeaua a devenit un produs universal.

Cu toate acestea, cafeaua şi-a cîştigat cu greu dreptul la existenţă. De vină este faptul că europenii priveau cu suspiciune la tot ce vine din Orient. Astfel, regele Suiediei Gustav al III-lea a decis să experimenteze. Doi fraţi gemeni, condamnaţi la moarte, au fost obligaţi, în loc de execuţie, să bea zilnic. Unul ceai şi altul cafea – cîte trei ceşti pe zi. Rezultatul l-a dezamăgit pe rege – anii treceau, iar fraţii nu se grăbeau să moară. Pînă la urmă, regele a murit primul, medicii care urmăreau cum se „chinuie” fraţii au decedat şi ei. Iar condamnaţii au murit mult mai tîrziu – cel care bea ceai – la 83 de ani, iar cel cu cafeaua – la 85!

În Imperiul Otoman în secolul XVI, fiecare soţ era obligat să asigure soţiei cîte o ceaşcă de cafea pe zi. Femeia lipsită de această plăcere avea dreptul să ceară divorţul.

Iar în Marea Britanie, cu începere din anul 1675 cafeaua a fost interzisă. Monarhul Carol al II-lea considera că la o ceaşcă de cafea se adună cetăţenii porniţi împotriva lui.

Însă pe parcursul secolelor au mai fost descoperite o mulţime de calităţi ale cafelei. Bunăoară, este recomandabilă persoanelor care doresc să slăbească, deoarece cafeaua blochează pofta de mîncare. În plus, este un duşman eficient al celulitei, păstrează tenul feţei şi dă strălucire părului.

Cafeaua „Americano” a apărut în timpul celui de-al doilea război mondial. Soldaţii americani nu puteau servi cafeaua europeană, considerînd-o prea tare. Astfel, au început să adauge apă.

Cea mai multă cafea se consumă în Finlanda. Populaţia matură bea circa cinci ceşti de cafea pe zi. Iar pe 1 octombrie, în Japonia, este Ziua naţională a cafelei. Niponii ocupă a treia poziţie în lume la consumul acestei băuturi.

Cafeaua solubilă a fost inventată în anul 1906, de un belgian pe nume George Washington!

Sandu SPÎNU