LEGEA ANTITUTUN RISCA SA FIE MODIFICATA? CE SOLICITA AGENTII ECONOMICI

După doar o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a prevederii care interzice fumatul în spațiile publice închise și semiînchise, autoritățile au acceptat să se întîlnească cu reprezentanții asociației restaurantelor și cei ai fumătorilor care cer modificarea Legii Antitun, scrie Sănătate INFO.

Reprezentanții Asociației Restaurantelor și cei ai asociației fumătorilor cer autorităților să li se permită amenajarea unor spații speciale pentru fumători, motivînd că din cauza prevederii ar pierde clienți, iar cei ai fumătorilor - că nu ar avea spații unde să fumeze și astfel ar fi discriminați în raport cu nefumătorii.

Cei care sînt pentru modificarea legii cer în mod special să li se permită amenajarea unor spații speciale pentru fumători sau instalarea unor cabine pentru aceștia, invocînd că zece metri de la intrarea în local e prea mult ca să se poată conforma legii.

„Timp de o lună veniturile cafenelelor unde activez au scăzut de patru ori. Deputații nu întreabă ce venituri vor fi sau ce salariu vom oferi angajaților întreprinderii. Cum să lucrăm mai departe?”, a întrebat un reprezentant al localurilor.

„Legea este foarte bună, dar foarte dură. Deseori intrăm în conflict cu clienții care credeau că după 31 mai nu se va permite fumatul doar în local, dar se va putea afară. Promovarea acestei politici publice de sănătate a fost doar parțială. Fumătorii de țigări electronice și narghilea abia aproape de 31 mai au aflat de chestia asta. Atît timp cît se fac legi bune, dar greu de implementat, ar trebui ca acestea să intre în vigoare treptat”, a declarat și Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Restaurantelor „MĂR”. În replică susținătorii interzicerii fumatului afirmă că problemele celor care se declară împotrivă sînt mărunte și legea chiar dacă ar trebui modificată, atunci ar trebui să conțină restricții și mai mari și mai dure.

În concluzie, autoritățile prezente la discuție au spus că toate nemulțumirile și cerințe vor fi examinate, iar ulterior vor veni cu un răspuns. Viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, a ținut să precizeze însă că Legea Antitutun este atît pentru protecția fumătorilor, cît și nefumătorilor.

Sursa: agora.md