LEGEA ANTI-FUMAT, IMPOTRIVA FUMATORILOR, NU PENTRU PROTEJAREA "NEVICIOSILOR”

Biblia nu-i obligatorie, dar o Lege da, chiar dacă-i iniţiată de un oportunist ignorant

Autor: Mihai CONŢIU

Acest articol va fi unul scurt! Ca să-i fac în ciudă lui Ion Berlinski! Care mereu îmi recomandă să fiu scurt! Aşa cum o făceam şi eu! Pe vremuri! În Bucureşti! Cînd eram un pic de grangur! Acum voi scrie despre fumători şi nefumători! Mai ales despre tîmpita Lege Anti-fumat! Care, deci, după cum sună, este strict împotriva fumătorilor! Asta nu-i pentru protecţia copiilor sau a… nevicioşilor! Aşa cum a fost întocmită, este mai ieftin şi neriscant să ne drogăm! Pînă şi pedeapsa pentru viol sau proxenetism este mai blîndă! Ieri, în plină şedinţă, în Parlament, au intrat doi bandiţi semi-analfabeţi! Şi-au cerut scuze şi şi-au ocupat locurile! Nu ştim dacă tot ei sînt şi autorii acestei legi!

Oricum, autorii legii par a fi savanţi! Au făcut măsurători ştiinţifice! Au aflat, astfel, că viteza de propagare a fumului de ţigară este stopată… metric! Asta la impactul cu distanţa de 10 metri parcurşi pînă la obiectivul în care fumatul devine o perversiune! Grija legiuitorului faţă de copii a dus la interdicţia fumatului şi în cluburile de noapte! Astfel, copiii nevinovaţi şi nevicioşii se pot droga în linişte acolo! Departe de fumul de ţigară! Nici în Biserică nu poţi fuma! Noroc cu fumul de tămîie! Care (ne)dăunează… altfel! S-a zis şi cu celebra şi tradiţionala ţigară de după…!

Înfumuraţii de legiuitori, însă, nu precizează ce sancţiuni vor fi aplicate distribuitorilor de filme! Filme clasice, mai ales! În care se fumează! Marii actori celebri au devenit exemple negative pentru moldovenii europenizaţi prin această Lege! Chiar şi celebrul Albert Einstein va fi interzis! Pentru că era fumător! De Stalin nici nu îndrăznim să vorbim!

Şi în România există o astfel de Lege! Numai că acolo se lucrează la amendamente! Tipa, o deputată, a conceput-o cu gîndul doar la proprii ei sîni! „Sî ni laşi în pace!” Aşa i-au spus, în sondaje, cei cărora le cere votul ca să ajungă primarul unui mare oraş! Menopauzatelor şi andropauzaţilor ar trebui să li se interzică să elaboreze proiecte de legi fără asistenţă intelectuală virilă!

Impotentul legiuitor moldovean crede că europenizarea se limitează doar interdicţia hitleristă a fumatului şi la liberalizarea curului! WC-ul din fundul curţii, alcoolismul, drogurile, satele şi oraşele lăsate vraişte de primarii mafioţi nu sînt prioritare! Regele Carol al II-lea al României, aflat în vizită la Hitler, şi-a aprins nelipsita pipă! Hitler i-a atras atenţia că nu se fumează în cabinetul său! Carol al II-lea i-a replicat: „De cînd un caporal îşi permite să-i spună unui Rege cum să se compoarte?!

Oricum, e Lege şi o vom respecta! Chiar dacă a fost elaborată de cineva cu o logică de şofer de troleibuz! Va fi interesant să vedem cum va mai lupta înfumuratul fumător Ghimpu cu ruşii fără să sugă din nelipsita-i ţigară! Biblia nu-i obligatorie! N-o respectă nimeni! Legea asta, însă, chiar dacă-i iniţiată de un oportunist ignorant, trebuie respectată! Oricum, va avea nevoie de amendamente elaborate la trezie!

Degeaba laşi fumatu-n grabă/ Cînd ai cu moartea rendez-vous:/ Ea nici o dată nu întreabă/ Care-a fumat şi care nu/, scrie epigramistul român Nicolae Ghiţescu! Tutunul, da, mă ispiteşte,/ Cel din RM pe primul plan,/ Pe care să-l fumez, fireşte,/
Ca… cetăţean elveţian/, adăugăm şi noi!

Am promis să fiu scurt! Aşa că îmi exprim convingerea că şi versurile următoare ale unei celebre romanţe vor fi interzise!

Cînd ajungi să crezi că viaţa e o povară/ Şi cînd dureri de neînţeles te-apasă greu,/ Cînd afară-i ciripit de Primăvară,/ Iar în sufletul tău Toamnă e mereu,/ Iau atunci şi sorb cu sete o ţigară/ Şi în fumul ei ucid cumplitul dor,/ Că a mea e lumea asta mare/ Şi de viaţă mă îmbăt ca de alcool./ Aprinde o ţigară/ Şi-n fumul ce se înalţă în nori albaştrii ca un vis/ Cufundate-n uitare/ Şi lasă dorului cărare spre abis./ În fumul de ţigară,/ Durerilor găseşte tainicul liman./ Găseşte-o nouă zare/ Şi dorului alean…/