LEGATURA SOCANTA DINTRE TELEFOANELE MOBILE SI CANCERUL LA CREIER

Decizia dură a autorităţilor

Oraşul Berkeley din California a adoptat o lege, care va intra în vigoare luna viitoare, care vizează sensibilizarea populaţiei în ceea ce priveşte riscul de cancer legat de utilizarea telefonului mobil. Mai exact, operatorii de telefonie mobilă vor trebui să informeze clienţii privind riscurile la care se expun atunci cînd folosesc aparatele, relatează CNN. Această măsură a redeschis o dezbatere mai veche, însă în continuare aprinsă: telefoanele mobile cauzează cancer la creier sau nu?

Potrivit noii legi, magazinele de telefonie mobilă vor fi obligate să informeze clienţii privind riscurile la care se expun atunci cînd folosesc telefoane, mai exact radiaţiile pe care aparatele le emit, dar şi instrucţiuni de a folosi în siguranţă telefoanele, mai scrie sursa citată. Vor fi afişe şi panouri prin care oamenii vor afla că sînt expuşi şi mai mult radiaţiilor, dacă îşi ţin telefoanele în geantă sau în buzunar.

Cu toate acestea, scriu jurnaliştii de la CNN, legea nu va oferi informaţii şi despre ce înseamnă expunerea îndelungată la aceste radiaţii. Directorul Şcolii pentru Sănătate Publică din Berkeley, unul dintre cei care au iniţiat legea, este de părere că utilizarea îndelungată a telefoanelor mobile poate cauza tumori cerebrale, iar locuitorii oraşului trebuie să fie conştienţi de acest lucru.

Mai mult de atît, în 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că radiaţiile emise de telefoanele mobile pot cauza tumori, după ce a fost descoperită o posibilă legătură între folosirea telefoanelor mobile şi tumorile maligne şi benigne ale nervilor care transmit informaţii despre sunet de la ureche la creier, însă aceste tumori sînt foarte rare.

Ba mai mult, într-adevăr folosirea telefoanelor mobile este “posibil cancerigenă”, însă mai puţin decît fumatul sau expunerea la soare, susţin oamenii de ştiinţă.

Sursa: Obiectiv.info