LECŢIA ELECTORALĂ UCRAINEANĂ ŞI „STAREA NAŢIUNII MOLDOVENEŞTI”

Adepţii Uniunii Vamale au rămas în pielea goală

Autor: Mihai CONŢIU

Rezultatul alegerilor de Duminică din Ucraina ar trebui să fie un reper şi un subiect de meditaţie pentru absolut toţi moldovenii, de la vlădică şi pînă la opincă. Ucrainenii, prin votul lor pro-european, au demonstrat că sînt curajoşi, că nu pot fi intimidaţi, minţiţi, cumpăraţi şi manipulaţi ca să voteze împotriva intereselor naţionale pro-europene ale Ucrainei. Nu i-a speriat nici măcar războiul. Mobilizarea masivă, majoritară a ucrainenilor pro-europeni la alegerile de Duminică este cu atît mai curajoasă cu cît acest exerciţiu electoral s-a desfăşurat pe fondul dramaticelor confruntări militare din Estul ţării dintre forţele armate ucrainene şi separatiştii radicali pro-ruşi.

„Ucraina nu poate fi intimidată, Ucraina spune un NU hotărît Uniunii Vamale şi un DA răspicat integrării în lumea civilizată, democratică şi prosperă a Uniunii Europene!”, pare să fi spus, Duminică, votanţii majoritari ai partidelor pro-europene din Ucraina. Acum ţara vecină, după constituirea unei coaliţii legislative şi guvernamentale pro-europene, îşi va accelera şi mai mult procesul de integrare europeană.

Rezultatul alegerilor de Duminică din Ucraina pun într-o situaţie extrem de dificilă partidele şi politicienii din Moldova, care pledează distructiv pentru integrarea în Uniunea Vamală a Republicii Moldova şi pentru denunţarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Dodon şi Usatîi au rămas fără „chiloţi electorali”, adică fără mesaje serioase

Practic, după votul ucrainean, Igor Dodon şi Renato Usatîi, cei mai înverşunaţi duşmani ai modernizării şi bunăstării acestei ţări în context european, s-au pomenit prizonierii propriilor minciuni, manipulări şi mituiri electorale a moldovenilor. Cu o Ucraină pro-europeană, prin ce coridor vor să ducă ei Moldova în Uniunea Vamală? Prin coridorul transnistrean cumva? Cel mai mare pericol pentru ca Moldova să fi fost nevoită să ajungă în bezna înapoierii din închipuita Uniune Vamală era acela în care Ucraina ar fi votat împotriva integrării în Uniunea Europeană. În această realitate sinistră, propaganda lui Dodon şi Usatîi ar fi fost ucigătoare şi pe muchie de cuţit.

Începînd de acum, Dodon şi Usatîi vor fi nevoiţi să-şi schimbe mesajele electorale, să născocească alte minciuni pentru prostirea unor moldoveni, dar ce le vor spune – că vor să ducă Moldova în Uniunea Vamală pe calea aerului, cu avioane care decolează de pe aeroportul militar de la Tiraspol? Serios, oameni buni, nu vedeţi cît de nemernici sînt? Cum vor să ducă ei Moldova în Uniunea Vamală cu un vecin, Ucraina, care a votat pentru partidele pro-europene, şi cu un alt vecin, România, membru al Uniunii Europene şi al NATO? Păi, Moldova se află de mult în inima civilizaţiei europene!

Da, R. Moldova trebuie să se modernizeze, să se dezvolte ca să ajungă la nivelul statelor europene, dar deja asistăm la acest proces, în care Europa şi SUA finanţează masiv de cinci ani ţara ca să atingă aceste standarde, iar rezultatele nu vor întîrzia să apară, să le simţim. Trebuie doar să avem răbdare, la fel ca şi cu un copil mic crescut într-o familie care-i oferă totul pentru a creşte mare şi puternic.

Doar n-or fi întorşi pe dos moldovenii pînă la autodistrugerea totală!?

Ucrainenii ne-au demonstrat că şi sub ameninţarea războiului nu vor să renunţe la un viitor civilizat, democratic şi prosper în Uniunea Europeană pentru ei şi urmaşii urmaşilor lor. Ce fac, însă, unii moldoveni în tot cam acest timp? Vor încă să-i bage în Parlament pe inamicii integrării europene a Moldovei şi adepţii deşertizării ţării printr-o imposibilă aderare la Uniunea Vamală.

Ca o consecinţă a votului pro-european al ucrainenilor, adevărul vulgar este acela că Usatîi şi Dodon vor face tot posibilul să le promită verzi şi uscate moldovenilor, să-i înşele cu false promisiuni, să-i ademenească prin tot felul de cadouri electorale doar ca să ajungă în Parlament, să facă purici acolo patru ani pe banii noştri şi să se bucure de imunitate şi privilegii.

Oameni buni, dacă chiar sînteţi strîmtoraţi atît de mult, luaţi-le cadourile şi banii, dar nu-i votaţi, căci doar n-o să vreţi să vă blesteme copiii şi nepoţii voştri pentru că le-aţi răpit viitorul!

Dar, să revenim la ce fac unii moldoveni în timp ce ucrainenii se sacrifică pentru integrarea europeană! Prin urmare, Luni, 27 Octombrie, după ce am aflat despre votul pro-european al vecinilor ucraineni, Asociația Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova ne-a făcut un duş cu apă rece, oferindu-le moldovenilor un sondaj de opinie crăcănat şi cu ruşinea la vedere.

Potrivit acestui sondaj, fîrtaţii moldoveni ar cam avea aceste viitoare opţiuni (să sperăm că acum, nu la alegerile din 30 Noiembrie, dar, pe de altă parte, să nădăjduim că cei chestionaţi erau sub efectul vinului aflat în proces de „fierbere”):

Partidul Comuniştilor – 21,8%; Partidul Liberal Democrat – 15,4%; Partidul Democrat – 11,4% Partidul Patria – 8,1%; Partidul Liberal – 7,8%; Partidul Socialiştilor – 7,5% etc.

Interesant mi s-a părut procentul obţinut de către Mişcarea Antimafie, care-i situată la amărîtul procent de 2,4%, ceea ce poate să însemne că moldovenii nu prea sînt pregătiţi să lupte cu Mafia, dar, pe de altă parte, să nu dorească să lupte împotriva lor înşişi. Asta îmi aduce aminte de poanta aceea în care copilul îi spune tatălui său că s-a decis că, atunci cînd va creşte mare, va dori să facă parte din crima organizată, iar tatăl său îl întreabă în care crimă organizată vrea să intre – la stat sau la privat?

Este adevărat, însă, că sondajul a fost realizat în prima jumătate a lunii Octombrie, cu toată marja lui de eroare de 3%.

Personal, n-am crezut niciodată în sondaje, mai ales cînd este vorba despre cele plătite făcute în Moldova. Îşi dă cineva seama cîte astfel de sondaje favorabile şi-ar permite alde Usatîi şi Dodon? Cu toate aceste, nu trebuie să uităm despre mintea întortocheată a moldoveanului, a unora dintre ei!

Dincolo de realitatea sau irealitatea sondajelor, nu trebuie să ignorăm faptul că mai sînt destui moldoveni care pot fi înşelaţi de „vedetismul politic golănesc şi mafiot” al unora ca Usatîi sau Dodon. Orbiţi fiind de presupusele acte de caritate sau demonstraţii stradale ale cestora „în favoarea binelui cetăţenilor”, unii moldoveni, de dragul unor bani necuraţi, pot să nu-şi imagineze că-şi vînd sufletul diavolului în clipa în care i-ar vota. Mai mult decît atît, aşa cum sugeram mai sus, fraţilor, este vorba despre viitorul copiilor noşti şi cel al ţării, oricît de patetic ar suna această apelare!

În concluzie, votul ucrainenilor de Duminică i-au îngropat politic pe alde Usatîi şi Dodon, i-a lăsat fără mesaj electoral serios, credibil şi funcţional în ceea ce priveşte bezmetica integrare a Moldovei în Uniunea Vamală şi, totuşi, ucrainenii ne-au arătat că singura opţiune civilizată a Moldovei este tot Uniunea Europeană! Poate că tot ei ne vor ajuta să ne rezolvăm decisiv şi diferendul transnistrean, căci au avut şi au un cuvînt greu de spus în această chestiune! Şi altul decît cel din reprezentarea… diplomatică!