LEANCA SAU CIRTITA KGB-ISTA DIN TABARA PRO-EUROPEANA

Penibilele tentative de discreditare a lui Gaburici – gratuităţi şi calomnii demontate de un ambasador al UE

Autor: Aliona CIGULEA

Atacurile calomnioase, de discreditare a omului Chiril Gaburici, mai întîi, s-au declanşat imediat după votarea de către Parlament a Guvernului condus de el. Principalii interpreţi ai „ariei calomniei” sînt mai mulţi, dar notabili sînt doi – unul la vedere, iar altul din umbră. Cel mai şifonat şi frustrat s-a simţit Iurie Leancă, care s-a vrut un etern prim-ministru convenabil grupărilor de interese conexate la ex-preşedintele Petru Lucinschi, un maestru al intrigilor de tip bolşevic, şi miliardarul Anatol Stati, cel la care Leancă are permanent asigurat un loc de muncă plătit fără să facă nimic.

Totuşi, cel mai vocal acuzator al lui Gaburici a fost PL al lui Mihai Ghimpu, prin vocea isterizată, isterizant-scelerată a halebardierului de serviciu Valeriu Munteanu. În felul acesta, liberalii îi fac un serviciu lui Leancă spre a-şi contrabalansa măgăria nevotării acestuia ca şef al Guvernului. Leancă, în paralel, lucrează cu mîinile curate la subminarea lui Gaburici, aşa cum a fost educat şi instruit de către „discreţii” sovietici care i-au dat grade de diplomat în România din partea URSS, în anul 1989.

Moldo-sovieticul Leancă, pus să înveţe maghiara ca să fie infiltrat diplomatic în România…

Mulţi sînt plăcut surprinşi cînd aud că Leancă este cunoscător al limbii maghiare, dar extrem de puţini sînt cei care ştiu cum a ajuns să studieze această limbă. Pe vremea URSS, Leancă a fost recrutat să studieze la MGIMO din Moscova din mai mult de o mie de posibili candidaţi şi pentru că ar avea o origine moldovenească incertă. Pe vremea aceea, era recrutat cîte un candidat din fiecare republică unională din fosta URSS.

KGB ştia prea bine că revendicările şovinilor maghiari faţă de România vor avea caracter de permanenţă, astfel că Leancă a fost însărcinat să înveţe limba maghiară. Prin asta, este clar că lui încă din studenţie i se decisese că viitorul lui diplomatic va fi în România, Ungaria şi ţările în care mai există etnici maghiari. Cine crede că Leancă este pro-european – se înşeală amarnic! Nu a fost educat şi instruit să simtă aşa, ci doar să simuleze. Să ne amintim că pe la începuturile ascensiunii lui Vladimir Putin mulţi credeau că are viziuni moderne pro-occidentale doar pentru că a fost agent al misiunii KGB de la Berlin. Da, a trăit în Europa occidentală pînă în 1989, numai că el a continuat să rămînă acelaşi rus cu nostalgii staliniste imperiale, iar faptele prezentă confirmă acest adevăr.

La fel şi cu Leancă! Prin el, forţele pro-ruseşti vor să-şi asigure un culoar european credibil, mai ales că deja şi-a făcut o serie de relaţii, din perspectiva cărora va insista să se menţină în nişte cercuri europene, să-şi lanseze proiecte finanţate cu bani occidentali etc.

Atac la Gaburici pe motive sterile şi nebăgate în seamă de oficialii europeni

Calomnierea lui Gaburici păstrează amprentele metodelor clasice folosite cîndva de KGB. Aceştia i-au pus la îndoială studiile, deşi acesta a dat explicaţiile justificative de rigoare. Alegînd această metodă de atac, Leancă parcă ar spune: „Vedeţi, eu am studiat la MGIMO din Moscova, nu la Universitatea Slavonă din Chişinău, chiar dacă, pe vremea mea se intra la facultate după absolvirea a 10 clase şi nici nu exista bacalaureat!”

În pofida tuturor eforturilor depuse de către detractorii lui Gaburici, ei au ignorat o realitate a zilelor noastre: vechile metode KGB-iste de calomniere şi condamnare tovărăşească publică a unui om nu mai pot fi aplicate şi să aibă efect într-o lume a civilizaţiei europene, nici chiar în Moldova.

Legat şi de acuzele aduse lui Gaburici cu privire la legalitatea studiilor, iată ce spune cel mai autorizat exponent al Uniunii Europene din Chişinău, nimeni altul decît şeful Delegaţiei UE În Republica Moldova, Pirkka Tapiola, la o emisiune video a portalului informativ UNIMEDIA: „Am o impresie foarte bună în privinţa premierului Gaburuci. Am reuşit să stabilim o relaţie excelentă de lucru. Are o experienţă extinsă. Dacă a reuşit să asigure creşterea unei companii cum este Moldcell, dacă a fost şi şeful unei mari companii de telefonie din Azerbaidjan, are experienţă bună în management. Şi ca om, ca persoană, are tot ce este necesar pentru a se descurca în acest post.”

„Eu pot doar să judec în baza contactelor pe care le-am avut, în baza calităţii discuţiilor pe care le-am avut cu dumnealui, în baza nivelului de analiză pe care le-am făcut. Nu voi comenta ceea ce se scrie în presă. În privinţa actelor de studii, nu este prima discuţie de acest gen. Au mai fost şi altele în privinţa altor lideri europeni. Îl lăsăm pe dl prim-ministru şi alte persoane să comenteze aceste probleme. Noi avem o relaţie bună de lucru.”

Orice alt comentariu este de prisos!