LEANCĂ: „ÎN PROBLEMA REFERENDUMULUI, NU CRED CĂ S-A AJUNS LA UN PUNCT FĂRĂ ÎNTOARCERE”

Prim-ministrul Iurie Leancă nu crede că în problema referendumului planificat de către autorităţile găgăuze pe 2 februarie a fost atins un „punct fără de întoarcere”. Vorbind astăzi, 22 ianuarie, în cadrul unei şedinţe comune a legislativului de la Comrat, premierul a lăsat să se înţeleagă că nu este oportun să supui plebiscitului chestiuni asupra cărora cetăţenii nu au avut ocazia să se documenteze şi să fie informaţi.

„Nu putem lua decizii sau crea atitudini faţă de anumite documente cheie, fără posibilitatea de a le citi şi discuta”, a declarat Iurie Leancă, menţionînd că textul Acordului de Asociere cu UE, care prevede şi crearea zonei de liber schimb, a fost publicat şi în varianta rusă abia de curînd. Au fost editate şi broşuri care să explice cele mai importante prevederi.

„Pe viitor, vom fi foarte interesaţi să îndreptăm experţi aici în Comrat, dar şi în Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti, inclusiv experţi din Bruxelles, pentru ca aceştia să discute elementele concrete ale acestor acorduri cu cei interesaţi. Şi eu cred că aceste lucruri ar trebui să ne intereseze pe toţi: şi pe autorităţile locale, şi pe agricultorii noştri, şi pe funcţionari. Pentru că, în esenţă, aceste acorduri vizează toate aspectele vieţii noastre”, a spus Iurie Leancă.

După cum a promis başcanul Mihail Formuzal, textul acordului va fi publicat şi pe siteul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

Ca şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, premierul Leancă a reamintit că la sfîrşitul anului 2014 sînt planificate alegeri parlamentare. În cadrul acestor alegeri, toţi cetăţenii moldoveni vor avea ocazia să hotărască direcţia de mai departe a ţării, sugerînd astfel că referendumurile din 2 februarie ar fi, în acest sens, inutile.

Premierul a adăugat că mijloacele bugetare destinate regiunii autonome trebuie îndreptate în domenii prioritare, „astfel ca fiecare leu să fie utilizat cu eficienţă maximă”, iar aceste priorităţi trebuie stabilite împreună cu autorităţile găgăuze.

Iurie Leancă a mai vorbit şi despre succesele economice atinse de Republica Moldova anul trecut, cînd datele pentru primele nouă luni au arătat o creştere de 8 la sută. „Premisele sînt bune şi pentru acest an. Cel mai important lucru acum este ca cetăţenii să simtă aceasta şi la nivel de salarii şi pensii sau la nivelul creării locurilor de muncă, ceea ce este posibil doar prin atragerea investiţiilor străine. Iar pentru a le atrage, e nevoie să demonstrăm cu toţii o judecată sănătoasă şi să arătăm că avem aici o situaţie predictibilă”.

Pe lîngă Iurie Leancă, la şedinţa comună a Adunării Populare au participat preşedintele Parlamentului, Igor Corman, membri ai Cabinetului de miniştri şi un grup de deputaţi. Potrivit unui comunicat al Guvernului, în urma discuţiilor a fost luată decizia de a elabora un program complex de dezvoltare a regiunii de sud, iniţiativă salutată de reprezentanţii Adunării Populare şi ai Comitetului executiv din UTA Găgăuz-Yeri.

Sursa: IPN