LEANCĂ ŞI MEDVEDEV AU DISCUTAT ASPECTE ALE COLABORĂRII MOLDO-RUSE

Cu prilejul participării la reuniunea şefilor de Guvern din CSI, Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Preşedintele Executivului Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Cei doi premieri au abordat subiectele actuale de pe agenda bilaterală. În special, a fost examinată problema reluării exportului de băuturi alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă şi perspectivele colaborării în domeniul energetic.

Remarcînd rolul Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ruse pentru colaborarea economică în dezvoltarea şi aprofundarea cooperării comercial-economice, şefii de Guvern din cele două ţări au pledat pentru organizarea, în timpul apropiat, a şedinţei ordinare a Comisiei.

Un alt subiect a vizat situaţia muncitorilor migranţi moldoveni, aflaţi temporar pe teritoriul Federaţiei Ruse. În acest context, a fost menţionată importanţa semnării cît mai curînd a acordurilor interguvernamentale privind colaborarea în domeniul migraţiei de muncă, combaterea migraţiei ilegale şi cu privire la readmisie, menite să creeze un cadru juridic eficient pentru protejarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia.

De asemenea, Iurie Leancă şi Dmitri Medvedev au examinat evoluţiile de ultimă oră privind reglementarea conflictului transnistrean. Părţile au reiterat importanţa continuării dialogului în formatul 5+2 şi consolidării eforturilor tuturor participanţilor pentru identificarea unei soluţii viabile, care va respecta suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. De asemenea, a fost menţionată necesitatea detensionării situaţiei din Zona de Securitate.

Sursa: Moldpres