LEANCĂ AVERTIZEAZĂ CU PRIVIRE LA "PROVOCĂRI" DIN PARTEA TRANSNISTRIEI: "SÎNTEM ÎNGRIJORAŢI DIN CAUZA APROPIERII FRONTIERELOR NOASTRE DE CRIZA DIN UCRAINA"

Premierul proeuropean moldovean Iurie Leancă a avertizat joi cu privire la "o serie de provocări"din partea Transnistriei, despre care NATO afirmă că poate fi următoarea "ţintă" a Rusiei, relatează postul Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică.

Leancă a declarat joi pentru Reuters că anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia "poate ridica aşteptări" în regiunea separatistă moldoveană. "Desigur, sîntem îngrijoraţi din cauza apropierii frontierelor noastre (faţă de criza ucraineană). Sîntem îngrijoraţi pentru că avem, de 23 de ani, o problemă similară cu republica (Transnistria) nerecunoscută (la nivel internaţional)", a spus el.

Generalul Philip Breedlove, un oficial NATO de rang înalt din cadrul forţelor aeriene americane, a avertizat cu privire la o posibilă incursiune rusească, prin Ucraina, în vederea ocupării Transnistriei.

Regiunea separatistă, majoritar rusofonă, şi-a declarat independenţa faţă de Chişinău în 1990, de "teamă" că Republica Moldova ar fi căutat reunificarea cu România. Cele două părţi s-au înfruntat într-un scurt război în 1992, încheiat după intervenţia Rusiei de partea Transnistriei. Niciun stat nu a recunoscut independenţa Transnistriei, însă regiunea este susţinută în continuare de către Moscova.

Aproximativ 1.400 de militari ruşi sînt staţionaţi în continuare Transnistria, pe care Moscova-i prezintă drept "trupe de menţinerea păcii".

Leancă a declarat că este îngrijoart din cauza unor posibile provocări. "Ceea ce sperăm noi este că liderii regiunii transnistrene nu vor adopta decizii unilaterale, care ar putea destabiliza situaţia prin provocări şi genera tensiuni", a spus el.

Premierul a citat presiuni exercitate asupra unor şcoli cu predare în limba română din regiunea separatistă, "hărţuirea" unor fermieri care încearcă să lucreze pămîntul în zona de "frontieră" şi exerciţii militare efectuate de către "trupe peramilitare" şi forţe ruse staţionate în zonă.

Republica Moldova a iniţiat în noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, pe care Guvernul Leancă intenţionează să-l semneze în această vară.

Premierul a apreciat că este nevesar ca UE să ofere Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei acelaşi tip de garanţii ca ţărilor din Balcanii de Vest, cărora le-a promis, într-o declaraţie, în 2003, că viitorul lor este "fără echivoc" înăuntrul blocului european. El a îndemnat totodată UE să susţină eforturile în vederea integrării depuse de către Guvernul proeuropean pe care-l conduce.

Deşi UE a fost de acord să anuleze, începînd din mai sau iunie, restricţiile impuse moldovenilor la regimul vizelor, Leancă a avertizat că entuziasmul faţă de integrarea europeană în cel mai sărac stat din Europa a "slăbit" înainte de criza din Ucraina.

"Am crezut că avantajele integrării în UE sînt evidente de la sine, dar nu este cazul", a spus el. "De aceea, avem nevoie, acum, de o altă campanie de informare - nu de spălare a creierelor moldovenilor - despre avantajele reale", a conchis el.

În perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie, considerate cruciale, comuniştii antieuropeni reprezintă cel mai mare partid politic din ţară, beneficiind de o influenţă considerabilă în rîndul bătrînilor şi persoanelor sărace.

Pe de altă parte, ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman a anunţat joi că omologul său rus Serghei Lavrov urmează să efectueze o vizită la Chişinău la sfîrşitul lui aprilie. Ea a anunţat că adjuncta secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene Victoria Nuland urmează să efectueze duminică o vizită de o zi în capitala moldoveană. (Mediafax)