LEACURI PENTRU MINCINOŞI BUNE PENTRU A TE LĂSA DE FUMAT

În doar 15 minute – adio tutun! 

Un grup de cercetători de la Medical University of South Carolina a testat stimularea magnetică a neuronilor din creierele unor fumători pentru a le bloca temporar instinctul de a fuma.

Procedeul în sine este denumit a fi simulare magnetică transcraniană, fiind deja experimentat în tratarea depresiei şi prescrisă ca tratament pentru adulţii care suferă de ADND, sau pentru cei care nu se pot abţine să nu spună minciuni, mitomanii.

În cadrul experimentului, 16 fumători au urmat fie o şedinţă de 15 minute de simulare magnetică transcraniană cu frecvenţă înaltă (în care nişte bobine aşezate pe fruntea subiectului trimit pulsuri magnetice în cortexul prefrontal), fie 15 minute în care li se administra un tratament placebo. Toţi participanţii au fost rugaţi să nu fumeze cu 2 ore înainte de experiment.

Chiar dacă stimularea magnetică nu este dureroasă, ea necesită anesteziere.

Înainte de tratament, cercetătorii le-au arătat fumătorilor atît imagini neutre (peisaje montane), cît şi imagini care ar fi trebuit să îi facă să tînjească după nicotină (precum cele ce surprindeau oameni care îşi aprindeau o ţigară). Apoi, subiecţii au fost invitaţi să spună ce părere aveau despre afirmaţii precum „Aş face orice pentru o ţigară acum” sau „Voi fuma cît de curînd voi putea”.

După stimularea magnetică, participanţii au vizionat imagini similare şi au fost rugaţi să spună iar cît de de mult vor să fumeze.

Prin urmare, s-a constatat că participanţilor cărora li s-au aplicat tratamentul real, cel prin simulare magnetică transcraniană, au manifestat un impuls mai slab de a fuma la finalul experimentului, comparativ cu subiecţii care au urmat tratament placebo.

În realitate, este posibil ca nivelul de reducere a dorinţei de a fuma să fi fost corelată cu gradul de dependenţă a fumătorului. Astfel, cei care fumau cel mai mult au experimentat cea mai mare diminuare a dorinţei de a fuma, după stimularea magnetică.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii care doresc să se lase de fumat vor avea nevoie de mai multe şedinţe de simulare magnetică transcraniană pe zi, iar asta spre a-şi putea diminua semnificativ dorinţa de a fuma.

Ana Triboi, 

după sursa: Popular Science