LEAC ANTIMAHMUREALA: SUCUL DE ROSII

În zile de sărbătoare, alcoolul trebuie consumat cu moderaţie. Totuşi, în cazul în care s-a făcut exces, pentru a nu vă trezi a doua zi cu dureri insuportabile de cap, senzaţie de deshidratare, stare de vomă, oboseală şi ameţeală permanentă, e bine să cunoaşteţi cîteva remedii simple şi eficiente.

O stare dată de etanol
Mahmureala este produsă de etanolul conţinut de băuturile alcoolice. Acesta are un efect de deshidratare, care măreşte cantitatea de urină (diureză) şi reduce cantitatea de lichide din creier, aspect care cauzează dureri de cap, senzaţia de gură uscată, letargie. Efectul alcoolului asupra învelişului stomacal provoacă greaţă. Un alt factor ce contribuie la instalarea mahmurelii este prezenţa substanţelor rezultate din distrugerea enzimelor din ficat de către etanol. Practic, organismul elimină mai mult lichid decît este necesar, din dorinţa de a scăpa de toxine, ocazie cu care se pierd apa vitală şi o serie de substanţe necesare.

Apa detoxifică
Scopul remediilor antimahmureală trebuie să fie acela de a curăţa toxinele din organism şi de a restabili echilibrul funcţional prin îndepărtarea simptomelor neplăcute. De aceea, consumul crescut de apă sau de lichide poate atenua rapid simptome ca dureri de cap şi ameţeli, dar şi pe cele de greaţă. De asemenea, puteţi alterna cu limonadă şi ceai verde, ambele ajutînd la detoxificare.

Cafeaua se bea cu măsură
Cafeaua este unul dintre cele mai folosite remedii antimahmureală. Nu are rolul de a trata simptomele, dar are efect de trezire şi de revigorare a organismului după o astfel de petrecere. Totuşi, cafeaua este un remediu ce trebuie folosit cu măsură. Specialiştii susţin că o cantitate mică de cafea contribuie la obţinerea unui confort fizic şi o stare de revenire din ebrietate. Însă, în cazul în care se consumă mai multă cafea decît este recomandat, simptomele se agravează, deoarece ficatul, care este deja obosit, este suprasolicitat.

Limonadă pentru mahmureală
Nici excesul de băuturi alcoolice nu trebuie neglijat, deoarece vă poate da dureri de cap mult timp după ce aţi petrecut. Pentru a preveni stările de vomă şi pentru stoparea durerilor de cap, băutura cea mai de preţ este… limonada. Sucul proaspăt de la o lămîie, amestecat cu una-două linguriţe cu miere şi apă, vă pune rapid pe picioare.
În general, alcoolul deshidratează organismul şi de aceea simţiţi nevoia să beţi cît mai multă apă. Totuşi, cînd vă treziţi, nu beţi apă, pentru că aveţi toate şansele să căpătaţi o durere mare de cap, iar starea de mahmureală nu va dispărea. Prima dată consumaţi limonadă, dacă puteţi mîncaţi şi ceva uşor, şi abia după aceea hidrataţi-vă cu multă apă. Pe lîngă stările de vomă înlăturate de limonadă, aceasta vitaminizează organismul şi previne stările gripale.

Exemplu de regim de recuperare

În cazul în care afecţiunile provocate de alimentele grele consumate de Sărbători nu trec uşor, trebuie să ţineţi un regim pentru detoxificarea organismului. Adoptaţi o dietă lejeră, fără grăsimi, prăjeli şi dulciuri. În prima zi consumaţi doar lichide, ca să permiteţi sistemului digestiv să se refacă - supe de zarzavat strecurate şi ceaiuri. A doua zi puteţi introduce piureurile de legume, orezul şi pastele făinoase. Adăugaţi în mîncarea de regim puţin ghimbir, coriandru şi busuioc, ce favorizează digestia. Dacă vă simţiţi mai bine şi simptomele au dispărut, puteţi începe din cea de-a treia zi, treptat, să consumaţi lactate, ouă fierte, carne slabă, perişoare sau budinci.

Optaţi pentru sucuri
Un alt rehidratant eficient este sucul de roşii, care reface doza necesară de vitamine, reechilibrînd mineralele din sînge. Acesta restabileşte echilibrul electrolitic din corp şi creşterea glicemiei scăzute în urma consumului de alcool. Amestecaţi suc de roşii cu piper cayenne, zahăr şi puţin suc de lămîie şi consumaţi un pahar din acest cocteil pentru a vă rehidrata. De asemenea, şi sucurile naturale din fructe vă refac rapid.

Nu este un mit: zeama de varză e benefică
Murăturile şi zeama de varză sînt considerate şi ele unele dintre cele mai cunoscute şi cele mai folosite metode antimahmureală. Acestea conţin multă sare, un mineral esenţial pentru organism după o noapte de pomină. În plus, zeama de varză ajută şi la refacerea echilibrului electrolitic, prin hidratarea organismului, şi taie greaţa.

Alte variante: banană şi ouă
Un alt leac antimahmureală e să mîncaţi o banană, care vă va ajuta la menţinerea glicemiei. În plus, bananele conţin mult potasiu, un mineral ce se pierde cînd consumaţi alcool. În lipsa potasiului se instalează deshidratarea.
Şi ouăle sînt de mare ajutor. Ele conţin albumină, o proteină care are un efect osmotic, ajutînd la rehidratarea celulelor organismului. Pot fi consumate sub orice formă, deoarece efectul se păstrează.

• A doua zi după petrecere trebuie evitată mîncarea grasă.

Sfaturi înainte de petrecere
Înainte de a merge la petrecere, unde ştiţi că veţi consuma băuturi alcoolice, ţineţi cont de cîteva sfaturi: nu consumaţi alcool pe stomacul gol, nu amestecaţi băuturile cu băuturi energizante ori medicamente, înainte de a da pe gît un pahar consumaţi un aliment solid, greu digerabil (de exemplu, pîine cu unt), iar masa trebuie să fie hrănitoare, bogată în vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Este important să evitaţi asocierea consumului de alcool cu fumatul, luaţi pauze de aer curat şi faceţi puţină mişcare fizică între reprizele de consum de băuturi alcoolice. Consumaţi numai băuturi alcoolice naturale, în cantităţi moderate!

Ştiaţi că...
... în vechime, mahmureala era tratată cu ciocuri de pasăre şi sevă de copac?
... cea mai lungă mahmureală a durat patru săptămîni? În septembrie 2007, trei medici din Glasgow au raportat cazul unui bărbat care a stat la Terapie Intensivă timp de patru săptămîni, pentru că acuza vedere înceţoşată şi o durere persistentă de cap. Doctorii nu şi-au dat seama despre ce poate fi vorba pînă cînd bărbatul nu a mărturisit că, după o ceartă conjugală, a pornit într-un maraton de patru zile de beţie. Berea l-a deshidratat atît de rău, încît i-a provocat un atac cerebral.
După revista „Taifasuri”