Lavrov mentioneaza criteriul dupa care Moscova va judeca daca NATO este sau nu in ”moarte cerebrala”

Disponibilitatea sau lipsa acesteia pentru un dialog cu Rusia va fi criteriul după care Moscova va aprecia dacă NATO este sau nu în „moarte cerebrală”, a declarat Luni ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, referindu-se la o mult mediatizată declaraţie a Preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit portalului economic rus RBC, scrie agerpres.

Vom aprecia dacă NATO este sau nu „în moarte cerebrală” după reacţia Alianţei la propunerea Preşedintelui francez conform căreia „Europa trebuie să dialogheze cu Rusia”, a afirmat Lavrov. Ţările membre NATO manifestă „ipocrizie” cînd declară că sunt dispuse la un dialog cu Rusia, consideră ministrul rus, afirmînd că prin dialog acestea înţeleg să înainteze Rusiei o serie de „pretenţii”, în primul rînd „cu privire la Ucraina”. Lavrov a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică a încetat singură cooperarea cu Rusia în mai multe domenii, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului în Afganistan şi în restul lumii, conform publicaţiei menţionate.

Europa trebuie să aibă un dialog cu Rusia, care să culmineze cu „strategii de dezescaladare” şi să ducă la o „transparenţă comună”, a declarat Emmanuel Macron în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, desfăşurată la sfîrşitul săptămînii trecute. Politica acestuia de apropiere cu Moscova provoacă multe preocupări în Europa, în special în Est, potrivit AFP.