Lavrov critica provocarile americane la adresa Venezuelei

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, aflat în turneu diplomatic în America Latină, a denunţat Joi „provocările constante” ale SUA la adresa Venezuelei, informează Vineri AFP, potrivit agerpres. Americanii „ameninţă să folosească toate opţiunile care se află pe masă şi se dedau cu regularitate la provocări”, a spus diplomatul rus în faţa presei în Ciudad de Mexico, în timpul primei sale vizite în Mexic din ultimii zece ani. Serghei Lavrov a avut aici o întrevedere cu omologul său Marcelo Ebrard, abordînd în discuţia cu acesta în special criza din Venezuela.

Opozantul venezuelean Juan Guaido a fost primit Miercuri de Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval. Guaido a fost recunoscut de SUA şi de circa 50 de ţări drept preşedinte interimar al Venezuelei, în timp ce Moscova îl recunoaşte drept şef de stat pe Nicolas Maduro.

Lavrov, care are programată pentru Vineri o întrevedere cu Maduro, a apreciat că apelurile la dialog lansate de Grupul de la Lima şi de Washington nu sunt o mediere, ci o tentativă de a forţa o schimbare de regim la Caracas. Potrivit lui Lavrov, Rusia şi aliatul său mexican consideră că Venezuela trebuie să iasă din criza politică şi socială printr-o negociere naţională. „Venezuela trebuie să găsească o soluţie la problemele sale printr-un dialog complet, între toate forţele importante ale ţării”, a estimat şeful diplomaţiei ruse. Lavrov a dezvăluit că Moscova a făcut un demers pe lîngă Uniunea Europeană (UE), care s-a raliat presiunilor internaţionale asupra Venezuelei.

Mexicul este membru al Grupului de la Lima, constituit din circa zece ţări latino-americane şi Canada, şi înfiinţat în 2017 pentru a încerca găsirea unei soluţii la criza venezueleană.

Guvernul Preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador s-a distanţat cu mai multe ocazii de poziţia grupului, refuzînd să susţină unele declaraţii comune. De exemplu, în 2019, Mexicul a refuzat să se ralieze la apelul lansat lui Nicolas Maduro de a transfera puterea Adunării Naţionale.

După ce a trecut prin Cuba şi prin Mexic, Lavrov intenţionează să se deplaseze în Venezuela pentru o întrevedere cu Maduro, cu vicepreşedinta Delcy Rodriguez şi cu ministrul de Externe venezuelean Jorge Arreaza.