LAVROV CERE EMISARULUI ONU SA INCLUDA KURZII IN NEGOCIERILE INTERSIRIENE

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a cerut vineri trimisului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, să includă kurzii în negocierile de pace privind Siria, o propunere care contravine poziției Turciei, aceasta opunîndu-se cu înverșunare participării kurzilor sirieni la negocieri, relatează AFP.

«Lansarea negocierilor fără participarea acestui grup ar fi un semn de slăbiciune din partea comunității internaționale», a declarat Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă comune, la Moscova, cu omologul său chinez Wang Yi.

«Ar fi o încălcare a drepturilor unui grup mare și important al populației din Siria», a afirmat Lavrov, adăugînd că excluderea kurzilor sirieni de la negocieri nu ar alimenta decît ambițiile celor care nu doresc să rămînă în cadrul Siriei și se gîndesc chiar la o «secesiune».

«Staffan de Mistura trebuie să ia o decizie adecvată. Sîntem adesea în contact cu el și ne exprimăm cu fermitate poziția. Am făcut-o din nou ieri (joi — n.r.)», a spus ministrul rus, criticînd opoziția Turciei față de participarea kurzilor la negocierile de pace.

Într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, emisarul ONU pentru Siria a indicat că nu intenționează «să trimită noi invitații» altor participanți decît celor care au luat deja parte la convorbirile intersiriene precedente.

Aliați deopotrivă ai Moscovei și Washingtonului, kurzii sirieni — care controlează în prezent mai mult de 10% din teritoriu și trei sferturi din frontiera siriano-turcă — au fost deja excluși de la negocierile de pace desfășurate, fără succes, la începutul lunii februarie la Geneva.

În prima linie a luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în nordul Siriei, YPG (Unitățile de Protecție a Poporului Kurd) reprezintă o mișcare «teroristă», potrivit Ankarei, care o consideră drept o emanație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inamicul său principal.

În luna februarie, artileria turcă a început să bombardeze poziții ale YPG în Siria.

Sursa: Agerpres