Lavrov, catre Borrell: Rusia nu considera Uniunea Europeana drept un partener de incredere

Rusia nu consideră Uniunea Europeană drept un partener de încredere, a declarat Vineri ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul discuţiilor purtate cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, aflat într-o vizită la Moscova, potrivit Reuters şi TASS. Comentînd cu privire la posibilitatea instituirii de noi sancţiuni din partea UE împotriva Rusiei în cazul lui Aleksei Navalnîi, Lavrov a afirmat că Moscova s-a obişnuit deja cu restricţiile unilaterale ale UE care nu au nici un fundament legitim.

Problema eventualelor sancţiuni este o chestiune internă a UE, a spus ministrul rus, potrivit căruia Rusia a observat că Bruxellesul se comportă din ce în ce mai mult ca SUA şi impune restricţii unilaterale ţărilor.

„Pentru Rusia, UE nu este un partener de încredere, cel puţin în acest moment”, a reiterat Lavrov, afirmînd că Federaţia Rusă speră ca blocul comunitar să îşi dea seama cît mai repede că interesele sale fundamentale sunt direct legate de Rusia.

Şeful diplomaţiei ruse a recunoscut că ţara sa şi UE sunt în dezacord într-o serie de subiecte, dar a adăugat că ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru un dialog mai extins în domeniile în care există consens.

Uniunea Europeana, care a impus deja sancţiuni economice împotriva Rusiei în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, are în vedere măsuri de represalii suplimentare împotriva Moscovei după arestarea la 17 Ianuarie şi condamnarea la închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, una dintre vocile cele mai critice la adresa Kremlinului.

Navalnîi a compărut din nou Vineri în faţa unui Tribunal rus pentru acuzaţii de defăimare, în pofida apelurilor din partea puterilor occidentale la eliberarea opozantului încarcerat într-un alt dosar, în timp ce şeful diplomaţiei europene se afla la Moscova.

Navalnîi a fost condamnat, săptămîna aceasta, la trei ani şi jumătate de închisoare, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare la trei ani şi jumătate de închisoare în 2014, în cazul unei delapidări de la o firmă afiliată companiei Yves Rocher, un dosar despre care el spune că a fost orchestrat de autorităţi.

Mai multe ţări occidentale au denunţat această condamnare şi au cerut eliberarea opozantului rus, victima unei tentative de otrăviri cu agent neurotoxic de tip Noviciok cu caracter militar în luna August.

Rusia nu a deschis un dosar penal în cazul otrăvirii lui Navalnîi, susţinînd că nu are date concludente pentru declanşarea unei anchete, negînd că acesta ar fi putut fi otrăvit pe teritoriul rus.