LAVROV AFIRMA CA ESTE PREA DEVREME SA SE DECIDA ASUPRA REZOLUTIEI ONU PRIVIND COREEA DE NORD

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că este prea devreme să se tragă concluzii în legătură cu forma finală a rezoluției Organizației Națiunilor Unite privind eventuale sancțiuni împotriva Coreei de Nord, informează agenția de știri Interfax, preluată de Reuters și AFP.

Serghei Lavrov a declarat în cadrul unei conferințe de presă, la sfîrșitul unei reuniuni la Moscova cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, că nu există alternativă la dialogul cu Phenianul.

''În acest moment, Consiliul de Securitate lucrează la o nouă rezoluție, este încă prea devreme pentru a face previziuni cu privire la forma pe care o va lua'', a declarat Serghei Lavrov.

Subliniind ''prioritatea acordată eforturilor de reluare a procesului politic'', Lavrov a spus că nu există ''o alternativă la aceste eforturi dacă dorim să rezolvăm problemele nucleare ale Peninsulei Coreene pe termen lung''.

La rîndul său, șeful diplomației franceze a afirmat că sancțiunile sînt ''necesare pentru a aduce Coreea de Nord la masa discuțiilor''.

Consiliul de Securitate al ONU, în care Rusia și Franța sînt membri cu drept de veto, urmează să se pronunțe luni cu privire la noi sancțiuni internaționale împotriva Coreii de Nord, dorite de Statele Unite și susținute de Franța.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat aceste sancțiuni ca fiind ''ineficiente'' și a subliniat necesitatea dialogului cu Coreea de Nord, ai cărei lideri, a spus el, ''ar mînca iarbă și tot nu vor renunța la programul lor nuclear''.

Coreea de Nord este ''imposibil de intimidat'', a avertizat joi Putin, spunînd că înăsprirea sancțiunilor împotriva țării nu va produce vreo schimbare la nivel de leadership la Phenian, dar ar putea conduce la suferință umană pe scară largă.

Sursa: Agerpres

Socialmai mult