Latifundiarii moldoveni – exploatatori ai taranilor si teroristi de Stat

Protestele milionarilor stăpîni abuzivi pe agricultura Țării

Mihai CONȚIU

Șirul de proteste ale așa-zișilor agricultori, care Miercuri au culminat cu barbarisme ce au trimis în spital patru polițiști, au doar pretext economic, ele fiind, în realitate, coordonate strict politic. Una-i să protesteze pașnic din motive bine întemeiate, alta-i să recurgă la violențe extreme în ”stilul Renato Usatîi”. Spun asta deoarece, Miercuri, agresivitatea de care acești ”agricultori” au dat dovadă se înscrie perfect în metodele politico-mafiotice deja cunoscute. Cel care a vrut să intre în clădirea Parlamentului cu un tractor cu mult mai scump decît un autoturism de lux, a avut serioase garanții că i se va acorda imunitate, că va scăpa nepedepsit, că ”vor veni ai lor la Putere”. La fel și turma agresivă care au luat cu asalt intrarea în Legislativ. Cine le putea acorda astfel de garanții? Firește că organizatorii politici ai protestelor – cei de la PPDA și PAS. Aceștia din urmă, la rîndul lor, se pare că au și ei ”garanții externe” din partea unor ”parteneri” de-ai lor care vor demiterea Guvernului fără motive întemeiate.

Interesant de reținut e faptul că ”agricultorii” nu au protestat în fața Guvernului, așa cum poate că ar fi fost logic și corect motivat, ci în fața Parlamentului, deci implicit împotriva aleșilor poporului. Asta demonstrează că ”motivele lor” privitoare la subvenții sunt niște minciuni crase. Agresivitatea lor barbară împotriva Legislativului trădează adevăratul scop al celor care-i manipulează – dizolvarea forțată a Parlamentului la pachet cu demiterea Guvernului. În urmă cu cîteva zile, o doamnă i-a adresat deputatului Vasile Năstase un mesaj extrem de interesant pe Facebook. Aceasta i-a spus că știe concret cazul unui ”agricultor” care a primit o subvenție generoasă de la Guvern, iar respectivul, cu acești bani, a preferat să facă o excursie/vacanță într-o Țară exotică.

Participanții direcți la aceste proteste sunt doar niște executanți docili ai ordinelor primite de la patronii lor latifundiari. Boierii locali, cum s-ar spune. De teama concedierii, în primul rînd, se supun dorinței patronilor, mulțumindu-se cu sumele de bani oferite ca să reziste la proteste. Proteste, proteste, dar trebuie să și mănînce și să bea ceva! Unii, luați pe nepregătite, recunosc sincer că protestează pentru că așa le-a spus șeful. Firește că televiziuni ca Tv8 ori Pro Tv Chișinău nu distribuie așa ceva pentru că e în defavoarea Maiei Sandu, a PAS și PPDA. E drept, totuși, că, în urmă cu cîteva zile, Pro Tv Chișinău ”a scăpat” din nebăgare de seamă o astfel de imagine, însă, ulterior, ”a revenit la normal”, adică n-a mai difuzat astfel de ”știri subversive”.

Prin urmare, e clar că în spatele acestor proteste favorabile Maiei Sandu, care-și dorește ”un Guvern al ei”, stă nucleul dur din PPDA, în frunte cu Alexandru Slusari, care și el, asemenea lui Andrei Năstase, se visează viitor premier, precum și cîțiva  latifundiari care s-au aliat politic cu PAS. Pentru că există totuși Lege, autorii violențelor de Miercuri trebuie inculpați penal, strînși chiar un pic cu șurubul ca să și spună cine-i folosește pe post de kamikaze. Cineva trebuie să plătească daunele produse și pentru rănirea gravă a polițiștilor, nu?

Trebuie să mai reținem că, sub aspect economico-social, aceste proteste sunt stimulate și controlate în favoarea marilor latifundiari, a marilor milionari care au pus stăpînire pe cele mai întinse suprafețe agricole ale Țării. De mai multă vreme, mai mulți analiști economici obiectivi au demonstrat, cu cifre, statistici că acești mari proprietari de terenuri agricole plătesc, anual, impozite la Stat cu mult mai mici decît compensațiile financiare pe care același Stat le oferă lor, tot anual.

Cei abilitați în domeniu, spun că acești mari latifundiari ai Țării ar plăti, cumva, vreo 10% din producția realizată raportată tot de ei. Nu politicianul de la guvernare îl exploatează pe bietul țăran moldovean, ci acești ”teroriști agricoli”, care îi constrîng pe oameni să le vîndă lor, la prețuri derizorii, propriile loturi de pămînt. Mai apoi, din disperare față de grija zilei de mîine, aceiași țărani ajung să se angajeze ”cu ziua” să muncească pentru acești latifundiari expoatatori, unii chiar pe loturile de pămînt care cîndva le aparținuseră. Așa-zișii boieri exploatatori de odinioară ai muncii țăranilor sunt chiar niște îngeri în comparație cu latifundiarii nemiloși de astăzi.

Toți, dar absolut toți oamenii de la țară, cunosc nemijlocit realitatea că acești latifundiari multimilionari angajează oamenii ”cu ziua”, fără forme legale impozabile și, deci, fără asigurările obligatorii de sănătate și protecția muncii. Exploatare la sînge! Acum, prin aceste proteste subordonate politic, ei vor să obțină de la ”oamenii Maiei Sandu și ai lui Năstase” garanția că vor avea imunitate în fața oricăror acuze că îi exploatează pe țăranii moldoveni mai crunt, mai sîngeros decît în epoca feudală.

În concluzie, rețineți bine: Agricultorii care protestează o fac în favoarea latifundiarilor exploatatori, nu pentru întrajutorarea micilor agricultori posesori ai unor mici loturi de pămînt, din care efectiv se hrănesc, iar surplusul îl comercializează în piețe ca să-și cumpere cîte ceva indispensabil, să-și plătească dările către Stat etc. Doar aceștia ar trebui ajutați de Stat, nu latifundiarii mafioți!

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59