Lady Godiva

Legenda aristocratei care a călărit fără haine pentru binele supuşilor

Numele „Godiva” poate fi asociat cu un brand de bomboane de ciocolată belgian, dar, mai întîi, a fost cunoscut ca făcînd parte dintr-o legendă englezească veche de aproximativ 900 de ani.

Lady Godiva a fost o aristocrată din secolul al 11-lea care era căsătorită cu Leofric, puternicul conte de Marcia și Lord de Coventry.  Legenda spune că Godiva era tulburată de taxele exorbitante pe care Leofric le percepea cetățenilor din Coventry. După ce l-a rugat, în repetate rînduri, să reducă această povară, Leofric  a spus, glumind, că va diminua taxele doar  dacă ea va merge călare (pe cal) goală prin centrul orașului.

Fiind hotărîtă să ajute cetățenii, ea și-a dat jos hainele, a urcat pe cal și a galopat prin piață, fiind acoperită doar de părul ei lung. Înainte de a pleca, a ordonat oamenilor  din Coventry să rămînă în case și să nu tragă cu ochiul, dar un bărbat, Tom, nu a putut rezista tentației și  și-a deschis fereastra pentru a o vedea. Pentru că a făcut așa, acest „Peeping Tom” (om care se uită pe gaura cheii), ca pedeapsă, a fost orbit. După ce a terminat cursa, Godiva și-a confruntat soțul și i-a cerut să se țină de cuvînt. Fiind un om care își respecta promisiunile, Leofric a redus datoriile oamenilor.

În timp ce mulți istorici sunt de părere că, faptul că aceasta a călărit goală, este un mit, Lady Godiva – sau „Godgifu”, așa cum este numită în anumite surse – a fost, într-adevăr, o persoană reală care a trăit în secolul al 11-lea. Godiva a fost cunoscută pentru generozitatea sa față de biserică și, împreună cu Leofric, a ajutat la fondarea unei mănăstiri benedictine din Coventry. Relatările contemporane despre viața ei prezintă faptul că „Godgifu” a fost una dintre puținele femei care dețineau pămînt în Anglia anilor 1000. Cu toate acestea, nu se fac referiri la călăritul fără haine al acesteia.

Se pare că povestea a fost modificată după aproape 100 de ani de la moartea ei de un călugăr englez, Roger de Wendover, care era cunoscut pentru exagerarea adevărului prezent în scrierile sale. Legenda lui „Peeping Tom” (Tom, cel care trăgea cu ochiul) nu a făcut parte din poveste decît din secolul al 16-lea. Mitul Godivei a fost folosit, mai tîrziu, ca temă pentru cîntece și poezii, de autori precum Alfred, Lord Tennyson, care a scris faimosul poem numit „Godiva” în anul 1840.

Hiustoria.ro