LACTOFERINA, IMUNITATE CA LA SINUL MAMEI

Laptele pasteurizat este un aliment fără microbi, dar şi fără vitamine şi proteine. Laptele crud conţine substanţe benefice, dar are microbi. Cum ar fi dacă ar exista un lapte curat, dar bogat în nutrienţi?

Oamenii de ştiinţă au găsit modalitatea de a obţine un lapte bun din toate punctele de vedere, punînd la loc ceea ce s-a distrus prin fierbere. Un fel de lapte crud, dar care nu ne poate îmbolnăvi. Ingredientul pe care cercetătorii caută să-l introducă într-un lapte de consum sigur şi sănătos este lactoferina.

 

O substanţă 100% naturală

Lactoferina este o proteină conţinută în mare procent în laptele natural. În cel pasteurizat, lipseşte cu desăvîrşire. Cercetările ultimilor 40 de ani urmăresc să obţină un lapte pasteurizat, dar cu lactoferină, lucru care se credea imposibil, atîta timp cît lactoferina se distruge la temperaturi de 60 de grade Celsius. De ce merită atîta atenţie această glicoproteină? Pentru proprietăţile ei terapeutice unice: leagă moleculele de fier, acţionează împotriva infecţiilor, sporeşte imunitatea, energizează întreg organismul.

Lactoferina este prezentă în mici cantităţi, în stare naturală, în secreţiile nazale, plasmă, lichidul seminal, urină, lichid amniotic, sudoare, lichid cefalorahidian, mucus vaginal şi lacrimi. Dar, mai ales, lactoferina e în laptele crud de vacă. Bineînţeles, e prezent din abundenţă în colostrumul uman (6 mg/ml), dar scade în timpul primei săptămîni de lactaţie, pînă la aproximativ 0,8 mg/ml în laptele matur. Mai găsim lactoferină în cantităţi mari şi în zer.

 

Antiinflam ator şi antibiotic

Pe vremuri, urdorile, herpesul sau urciorul erau tratate cu lapte de vacă, folosit extern, ca dezinfectant. Lactoferina din lapte acţiona contra infecţiilor, a diverselor bacterii gram-pozitive şi gram-negative, a unor candidoze şi viroze. Fără să-i ştie compoziţia, ţăranii foloseau cu succes laptele crud pe post de antibiotic. Cercetările moderne au confirmat rolul lactoferinei în tratarea infecţiilor. Proteina are o remarcabilă acţiune antiinflamatoare pe întreg traseul tractului digestiv. Activează sistemele imune de răspuns ale organismului, chiar la locul inflamaţiei. Previne, tratează şi reduce riscul repetării infecţiilor.

 

Antioxidant şi antitumoral

Lactoferina este considerată cel mai puternic antioxidant cunoscut, care poate reduce cu pînă la 48% mai mult decît alţi antioxidanţi nivelul hidroperoxizilor, adică al radicalilor liberi. Menţine constant colesterolul bun în organism. Cuplarea lactoferinei pe receptorii durerii, potenţează efectele morfinei în fazele terminale ale proceselor neoplazice. Se fac cercetări intensive legate de activitatea lactoferinei în inhibarea dezvoltării celulelor tumorale, succese importante înregistrîndu-se în cancerul de intestin şi cel de sîn. Dar mecanismul acţiunii lactoferinei este mult mai complex, avînd rol şi în menţinerea unui pH gastric şi intestinal în limite fiziologice.

 

Antianemic

Prin administrarea de lactoferină, se produce o incredibilă normalizare a anemiei, cu 52% mai mult decît orice lapte cu conţinut ridicat de fier. Proteina normalizează absorbţia corectă a fierului. Lactoferina leagă moleculele de fier, neutralizîndu-i toxicitatea în acelaşi timp şi captînd ionii de fier în exces. Reglînd metabolismul fierului, ajută în diminuarea durerilor în artrite (leagă fierul liber din lichidul sinovial al articulaţiilor). Lactoferina creşte şi nivelul de oxigen celular prin eliberarea ionilor de fier din măduva osoasă hematogenă.

 

Fără contraindicaţii

Cele mai exigente organisme de control medicamentos din lume n-au avut nimic de reproşat lactoferinei, fiind acum recomandată tuturor categoriilor, inclusiv sugarilor şi celor cu alergii la lapte. Practic, nu există contraindicaţii. Descoperirea (1939) şi introducerea lactoferinei în terapia umană reprezintă o revoluţie ştiinţifică în lumea medicală. E păcat să nu cunoaştem şi să nu profităm de această proteină miraculoasă supranumită „medicamentul lui Dumnezeu“.

 

Cum acţionează lactoferina?

– reface microflora intestinală „prietenoasă“, fiind foarte rezistentă la digestie, constipaţie, diaree, sindrom de intestin permeabil

– reduce dezvoltarea polipilor intestinali

– împiedică dezvoltarea tumorilor

– luptă cu bacteriile şi viruşii, fiind utilă în afecţiuni ca HIV/SIDA, gripă, meningită, encefalită, retinită, conjunctivită, otită, oreion, pneumonie, tuberculoză, viroze respiratorii, osteomielită, colecistită, infecţii herpetice, zona zoster, rujeolă, varicelă, oboseală cronică, hepatită B, C, boala Lyme, clamidioză, malarie, diaree, candidoză, ulcer gastric, parazitoze, candidoză vaginală, esofagiană şi bucală, infecţii urinare, septicemie, infecţii dentare

– creşte eficienţa vitaminelor C, E şi a coenzimei Q10

– stimulează refacerea ţesuturilor

– creşte performanţele sportivilor care au interdicţie la anabolizante

– susţine formarea oaselor prin activarea proliferării şi a diferenţierii osteoblastelor

– creşte nivelul serotoninei şi reduce nivelul de cortizon, fiind un bun antidepresiv.

Sursa: doctorexpres.ro

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40