LA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ

A fost deschis Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a vizitat, pe 4 aprilie, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu”, a relatată Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.
Vizita a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii, care se marchează la 7 aprilie în fiecare an. Premierul a fost însoţit de către ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi şi Rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii, deputatul Veaceslav Ioniţă, Preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, alţi demnitari. Vlad Filat a făcut o excursie în incinta Centrului care a fost reconstruit în totalitate şi urmează a fi dotat cu utilajul necesar. Centrul va avea departamente de instruire prin simulare la obiectele preclinice; la medicină internă-semiologie şi chirurgie generală-semiologie; de fidelitate înaltă (Medicina de urgenţă, Anestezie şi Reanimare, Chirurgia mini-invazivă, Obstetrică şi ginecologie); de lucru prin metoda pacientului standardizat. De asemenea, CUSIM este dotat cu săli de studii, de testare practică.
La final, Premierul s-a arătat mulţumit de cele văzute, menţionînd că se vede munca depusă. „Astăzi vedem cum se realizează proiectele care au fost iniţiate. Ne-am propus să asigurăm cu infrastructură modernă instituţiile medicale, să oferim cetăţenilor acces la servicii medicale de calitate, iar studenţilor care vor îmbrăţişa profesia de medic – studii corespunzătoare standardelor internaţionale. Acest Centru de simulare presupune buna pregătire a viitorilor specialişti, astfel încît la absolvire ei să fie pregătiţi să îşi exercite meseria”, a relevat Premierul. Vlad Filat a specificat că crearea acestui Centru a fost posibilă graţie suportului partenerilor externi, în special a Uniunii Europene şi nemijlocit Ambasadorului Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în R. Moldova. CUSIM va fi funcţional începînd cu anul de studii 2013-2014.
Ion Ababii a spus că reconstrucţia a fost finisată, urmează ca centrul să fie dotat cu tehnica necesară. El a specificat că în acest sens, cele mai importante utilaje deja au fost achiziţionate. Ion Ababii a adresat mulţumiri Guvernului pentru suportul acordat.
CUSIM reprezintă o nouă abordare în medicină, fiind primul de acest fel în ţara noastră. Echipamentul care va fi plasat aici va permite studenţilor şi rezidenţilor să obţină, la fel ca în realitate, toate tehnicile de operaţie, examinare a potenţialilor pacienţi. Aici va avea loc şi testarea cunoştinţelor studenţilor. Proiectul a fost lansat în anul 2010, cu susţinerea Biroului regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.