LA UNGHENI A FOST INAUGURATA O GRADINITA RENOVATA DIN GRANTUL OFERIT DE GUVERNUL ROMANIEI

O grădiniţă din oraşul Ungheni a fost inaugurată ieri după lucrări de renovare. Pentru acestea s-au cheltuit peste trei milioane de lei, bani alocaţi din grantul oferit de Guvernul României.

Grădiniţa „Andrieş” din Ungheni este una din cele 774 de instituţii preşcolare din R. Moldova care au beneficiat de „Programul de asistenţă tehnică şi financiară”, acordat de Guvernul României. Valoarea totală a grantului este de 20 de milioane de euro, iar gestionarea acestuia a fost efectuată prin Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Mircea Eşanu, director executiv al FISM, a declarat la ceremonia de inaugurare că timp de un an, cît se implementează programul, au fost reparate 524 de grădiniţe, ceea ce înseamnă circa 75% din instituţiile beneficiare. „La 200 de grădiniţe a fost schimbat acoperişul, în 150 de instituţii a fost modernizat sistemul de încălzire, or, 50 dintre acestea iarna trecută încă se încălzeau cu sobe. E bine pentru copii şi o economie pentru administraţiile locale”, a menţionat Eşanu.

Prezent la eveniment, ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, şi-a exprimat speranţa că graţie competenţei FISM pînă la sfîrşitul anului vor fi finalizate toate lucrările prevăzute de proiect. „Veştile bune, totuşi, nu se încheie. Recent, Guvernul României şi-a asumat angajamentul de a sprijini educaţia preşcolară din R. Moldova, anunţînd că în curînd o nouă sumă de cinci milioane de euro va fi virată în contul aceluiaşi program”, a specificat ambasadorul.