La Primăria Chişinău

Terenuri de 2 miliarde au fost date de pomană

Pe scena politică de la Chişinău au apărut băieţi tineri, toţi parcă făcuţi de o mamă. Tunsoare scurtă, ochi de sticlă şi aroganţă fără limite. Au studii făcute la noi şi în România, posedă un şir de termeni de specialitate, iar cuvintele moralitate, dreptate sau echidistanţă le trezesc un zîmbet batjocoritor. Sunt activi şi fac bani mari zilnic, fără scrupule. Sunt noua clasă de ciocoi naţionali. Inculţi şi agresivi. Ei ne trag la fundul acestei lumi. Sunt parfumaţi, dar put teribil.

Sunt băieţii de la Procuratura Generală, procuraturile municipale şi raionale, de la CNA, inspecţie financiară, tineri deputaţi, miniştri etc.

Ani de zile, băieţii cu ochi de sticlă, cot la cot cu Fiscul, Vama, Curtea de Conturi, clasau sau nici nu intentau dosare penale pe fapte evidente de corupţie sau crimă economică. Astfel, şi-au clădit averi fabuloase materializate în case somptuoase de sute de mii de euro, vile confortabile în preajma Chişinăului şi maşini de lux.

Noi, cei mai în vîrstă, avem, de regulă, mai mulţi ani lucraţi decît au ei trăiţi. Dar ei, băieţii agresivi cu ochi de sticlă, şi-au asigurat viitorul pentru generaţii înainte, iar noi nu avem bani de valeriană, validol. Pentru că farmaciile sunt tot ale lor.  Magazinele sunt tot ale lor. Băncile sunt tot ale lor. Ţara e tot a lor. Astfel, ţara întreagă este marfa cea mai valoroasă pe care ei o comercializează. Pe tăcute. Fără licitaţie. Alo?!

- Auzi, Viorele, cît costă raionul Valea Plîngerii? Dar bani gheaţă? Aşa mai vii de la tîrg! Mîine îţi trimit banii prin Cojocari. Noroc!

Presa naţională, în special „Ziarul de Gardă”, ne oferă, cu regularitate, dovezi clare că băieţii cu ochi de sticlă s-au îmbogăţit într-un mod criminal. Rîzînd. Însă această informaţie trezeşte interes, revoltă, indignare proletară şi nedumerire doar pentru cîteva zile.

A doua zi, totul se dă uitării imediat pentru că nu urmează nimic şi pentru că cei care trebuie să reacţioneze sunt chiar ei şi tot ei, băieţii cu ochi de sticlă. Aici există o solidaritate corporativă de tip interlop pe care nici Detectorul de minciuni (i se mai spune şi Poligraf) n-o poate zdruncina.

În mod logic, este imperativ nevoie de o campanie naţională a societăţii civile pentru a sparge acest cerc vicios. Dacă vom scoate la iveală averile fabuloase ale “justiţiarilor” moldoveni doar sporadic, ca să nu spunem selectiv, atunci principiul o “mînă spală pe alta” îi va feri pe aceşti băieţi de adevărata justiţie încă mult timp. Cu excepţia acelor cazuri în care justiţia se va efectua doar la comandă! De ce să nu organizăm campanii naţionale ale societăţii civile la teme concrete şi cu obligativitatea organelor de resort să reacţioneze în baza legii despre petiţii?

Iar această lege este încălcată la orice pas, inclusiv de către Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, mister  Mihai Poalelungi! Vreţi dovezi, domnule magistrat-şef? Le veţi avea cu nemiluita! Suflecaţi poalele robei de magistrat şi sesizaţi-vă! Nu aşteptaţi să zornăie telefonul. Acum Stăpînul dumitale face baie în cadă… Nu-l deranja. Să alunece şi să te înjure!

Să începem însă cu terenurile pentru construcţia caselor de locuit! Este Marea Infracţiune Naţională, Marele Jaf, Marea Ruşine în faţa populaţiei nedreptăţite, a ţării şi a lumii. Zeci de primari şi secretari ai Consiliilor locale au fost purtaţi pe la fostul CCCEC, unii chiar închişi pentru atribuirea incorectă a terenurilor pentru construcţia caselor de locuit. Ca să vezi, la Chişinău, capitala europeană a lui Urechean şi Chirtoacă, în viziunea băieţilor cu ochi de sticlă, totul este în regulă. Adică, în spiritul legii.

În baza articolului 11 al Codului Funciar, se prevede clar faptul că un teren intravilan cu titlu gratuit se oferă familiei nou create. Chiar dacă în Codul Familiei nu sunt stipulate termenele pentru a asigura o familie în această prevedere legală, juriştii consideră, în acest caz, că trei ani aici sunt un segment de timp rezonabil. Dar care este realitate? În acest domeniu constatăm, cu amărăciune şi stupefacţie, că zeci de mii de cetăţeni, fără a face parte dintr-o listă oficializată, cu familii create cu zece sau mai mulţi ani în urmă, au beneficiat de terenuri de construcţii achitînd doar preţul normativ, adică doar cîteva sute de lei.

De regulă, membrii acestor familii sunt oameni bogaţi, deputaţi, miniştri, procurori, ofiţeri anticorupţie sau soacrele lor, poliţişti, vameşi etc. Toţi mari granguri care au nevoie de o casă! Or, atenţie, legislaţia prevede faptul că, pentru respectiva categorie de cetăţeni, terenurile se vînd numai la licitaţie, preţul de pornire fiind cel normativ. În această ordine de idei, să credem oare că soacra lui Viorel Chetraru, deţinătorul celor mai inocenţi ochi de sticlă, a participat la o astfel de  licitaţie şi a cîştigat-o la preţul normativ, după cum declară ginerele ei?

La fel au cîştigat licitaţiile şi bancherul obidit Oleg Voronin, premierul habotnic Vasile Tarlev, vînătorul general de oameni Valeriu Zubco, integristul Anatol Donciu, off-sho-ristul Vladimir Plahotniuc, pokeristul principal al Parlamentului Valeriu Guma, anti-judecătorul Zubatîi, constituţionalistul Alexandru Tănase şi mulţi, mulţi alţi îmbogăţiţi în perioada de tranziţie? Bineînţeles! Lista cuprinde mii de indivizi de acest fel. Urechean le-a atribuit fără licitaţie terenuri de case la vreo mie de asemenea şobolani cu ochii de sticlă în 2007. Acum, Serafim „controlează” activitatea economică a respectivilor de la Curtea de Conturi.

Ai văzut, dragă cititorule, vreun anunţ public al Primăriei despre scoaterea la licitaţie a terenurilor intravilane pentru construcţia individuală ? Toată lumea se întreabă de ce nu avem drumuri, numai Ghimpu şi Şalaru nu! Nu cumva cunoaşteţi oameni săraci care locuiau prin cămine şi au primit aceste terenuri? Evident, sărăcimea acestei ţări, care se naşte şi moare în cămine, nu putea să-şi ridice asemenea palate de sute de mii de euro!

Ei îşi continuă viaţa în devălmăşia mizeriei, în timp ce Urechean, şi nu numai el, a ajutat, “bieţi” oameni de afaceri şi politicieni, luptători contra corupţiei să se căpătuiască cu un lot practic de pomană. Cine poate scoate la iveală aceste fărădelegi, care după unele estimări au prejudiciat bugetul municipal în 22 de ani cu circa 2 miliarde de euro. Calculul este făcut în cazul în care la aceste licitaţii, absolut necesare şi strict prevăzute de lege, s-ar fi plătit un preţ mediu de piaţă la acel moment.

Au oare dreptul zecile de mii de cetăţeni, cărora li s-a refuzat un lot, măcar şi prin imposibilitatea de a participa la o licitaţie legală, să acţioneze Primăria în judecată? Ar trebui oare băieţii cu ochi de sticlă să intenteze dosare penale pe aceste cazuri? Sau noii îmbogăţiţi ai Moldovei Independente, cu multă mustrare de conştiinţă, se vor apropia, în ceasul al doisprezecelea, de casa Primăriei şi vor achita preţul comercial al terenurilor obţinute ilegal?

Este de domeniul fantasticului, vor spune cititorii! Este imposibil! Unde aţi mai văzut asemenea proşti în Republica Moldova?  Şi eu cred tot aşa, însă mai am o convingere! Pentru a nu trage cu tunul în vrăbii, pentru a nu-i zădărî doar cu lotul soacrei lui Chetraru sau cel al lui Pulbere, să începem o acţiune de proporţii a societăţii civile cu genericul „Cum ai obţinut terenul pentru construcţii?” Să mergem pe la porţile soacrelor bogate! Deputaţii de ieri şi de azi, miniştri, procurorii, ofiţerii anticorupţie, vameşii şi mulţi alţi profitori ai independenţei noastre să declare dacă au obţinut terenul legal!

După această etapă să trecem la vile, unde situaţia este şi mai interesantă. Cetăţenii noştri de rînd sunt de acord să li se deschidă dosare penale atunci cînd o merită. Să fie judecaţi atunci cînd există probe. Însă, aceste acţiuni, au dreptul moral să le facă cei curaţi şi necertaţi cu legea. Să demonstreze acest lucru băieţii cu ochi de sticlă, declarînd cinstit, la prima etapă, cum au obţinut terenurile intravilane. Dar această acţiune o vom face fără Donciu şi fără Boxerul de la Anticorupţie, fără partidele de buzunar ale Ipocriţilor de la putere, fără patrioţii de serviciu şi fără avocaţii cumpăraţi! 

P.s. În cazul în care  loturile obţinute ilegal de către miile de înalţi funcţionari ai statului vor fi achitate la bugetul  Primăriei la preţul comercial, vă asigurăm că putem avea un adevărat oraş cu drumuri ca în Germania.

 Iulian CODREANU