LA MULTI ANI, SATULI SI LINISTITI!

Într-o zi răscoleam prin nişte mape de-ale mele pe care îmi place să le numesc „diferite felurituri”. Asta înseamnă că aici pot găsi orice, chiar şi multe chestii despre existenţa cărora am şi uitat demult. Deşi iniţial căutam altceva, am dat de o colecţie de texte mai vechi ale subsemnatei. Le-am recitit cu interes, unele mi-au ridicat dispoziţia, altele m-au făcut nostalgică, iar o serie chiar m-au enervat.

Mi-au nimerit şi nişte texte din diferiţi ani, prilejuite de Revelion. Şi am constatat că pe parcursul anilor dorinţele şi urările au suferit modificări. Bineînţeles că nişte lucruri nu se schimbă şi rămîn tradiţionale ca de felul „noroc”, „sănătate” şi „succese”. Totuşi, pe parcurs anumite cerinţe faţă de Moşu au dispărut fiind înlocuite de altele, mai mult sau mai puţin rezonabile.

Bunăoară, nişte ani în urmă eram ceva mai credulă şi naivă, cu urări preponderent romanţioase şi miloase. Iar azi înţeleg că există nişte chestii care nu se schimbă niciodată şi este o copilărie să crezi altfel.

De aceea la hotarul dintre aceşti ani sînt mai cu picioarele pe pămînt şi aş vrea ca în acest şir de sărbători tot mai multă lume să se consolideze în ideea că pămîntul este aşa cum este. Însă fiecare dintre noi poate să-l facă măcar un pic mai bun dacă măcar din cînd în cînd va fi în stare să se bucure, să se veselească şi să poată compătimi. Şi acest lucru se referă la toţi, indiferent de naţionalitate, vîrstă şi religie.

Aş vrea ca măcar într-un viitor prognozabil să avem mai multă reciprocitate, răbdare, atenţie şi grijă. Trăim nişte vremuri cînd, din păcate, este firesc să ceri în cea mai importantă noapte a anului pace, o viaţă liniştită, protejată şi sătulă! Fără împuşcături şi acte teroriste.

Vreau mai multă carte! Pentru că sînt sigură că instruirea şi cartea o să ne salveze. Toate relele vin de la incultură şi lipsă de educaţie.

Totodată, doresc din tot sufletul copii sănătoşi şi bătrîni neuitaţi, iar tihna să fie spulberată doar de hohote de rîs şi petarde.

Pînă la urmă nu contează cum, dar las să fie fiecare dintre noi fericit şi să nu încurce fericirii altcuiva!

Lilia GRUBÎI