LA MULŢI ANI UNIUNEA EUROPEANĂ!

Ziua de 9 Mai a fost instituită drept Ziua Uniunii Europene şi marchează aniversarea Declaraţiei Schuman, o propunere din anul 1950 a ministrului francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, de stabilire a unei noi forme de cooperare politică în Europa, cu scopul înlăturării pentru totdeauna a posibilităţii izbucnirii unui noi război pe continent. Propunerea lui Robert Schuman este unanim considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. “Europa nu va fi construită dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze, în primul rînd, o solidaritate de facto”, spunea Robert Schuman în urma cu 64 de ani.
Decizia de a serba Ziua Uniunii Europene în fiecare an la 9 Mai a fost adoptată în anul 1985, de Consiliul European de la Milano. La mai mult de 6 decenii de la înfiinţare, Uniunea Europeana se menţine drept unul dintre proiectele internaţionale de cea mai mare anvergură care au fost aplicate cu succes.
Pe termen lung, toate statele membre au avut de cîştigat o dată ce au decis să colaboreze în cadrul Uniunii Europene.

UE a devenit mai impunătoare decît totalitatea statelor membre luate separat, exercitînd o influenţă la nivel economic, social, comercial şi chiar politic mai mare decît în condiţiile în care statele membre ar fi trebuit să acţioneze separat. Astfel, în calitate de cea mai mare putere comercială din lume, Uniunea Europeana are un rol decisiv în negocierile internaţionale.

Cei 50 de ani de cooperare le-au adus cetăţenilor europeni nenumărate avantaje de la posibilitatea de a călători cu uşurinţă aproape peste tot în UE fără a avea nevoie de paşaport, pîna la posibilitatea de a încheia tranzacţii financiare transfrontaliere într-o singură monedă – moneda euro. În prezent, peste 14 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene au reşedinţa stabilă în alt stat membru şi, mai ales pentru aceştia, libera circulaţie sau capacitatea de a lucra şi studia oriunde în UE. care reprezintă dreptul UE cel mai preţuit.

Milioane de tineri au avut şansa de a studia şi locui într-o altă ţară graţie programelor de schimb de studenţi ale Uniunii. Prosperitatea este un alt aspect care caracterizează UE, populaţia europeană avînd standarde ridicate de trai. Calitatea vieţii în Uniunea Europeană a fost asigurată de integrarea şi cooperarea în domenii multiple precum energia, transportul, statul de drept, migraţie, siguranţa alimentară, protecţia mediului şi schimbările climatice.

La 30 Aprilie 2014, Comisia Europeană a aprobat alocarea a 282,6 milioane de euro pentru 225 de noi proiecte în domeniul mediului şi schimbărilor climatice în cadrul programului LIFE+.

Încă de la început, UE s-a concentrat asupra politicii regionale şi asupra stimulării economiei regiunilor defavorizate, sens în care a finanţat mii de proiecte economice şi de dezvoltare socială în vederea recuperării decalajului dintre regiunile mai bogate şi cele mai sărace.

Întemeiată pe statul de drept, toate acţiunile pe care le-a întreprins pînă în prezent Uniunea Europeană s-au bazat pe tratate asupra cărora au convenit în mod voluntar toate statele membre. Şi acest lucru s-a văzut în pacea şi stabilitatea de care s-au bucurat cetăţenii europeni de mai mult de o jumătate de secol.

Pe măsură ce se extinde, UE doreşte ca instituţiile europene să fie mai transparente şi mai democratice. Membrii Parlamentului European sînt aleşi prin vot direct de către cetăţeni, iar Parlamentele naţionale au fost investite cu puteri sporite participînd în procesul decizional alături de instituţiile europene. În plus, cetăţenii europeni dispun în prezent de mai multe mijloace de a participa la viaţa politică europeană.

Moldova Suverană