LA MINISTERUL APĂRĂRII A FOST MARCATĂ ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TRUPELOR ONU

Republica Moldova este un membru vital al comunităţii globale, care, alături de alte 116 state, ajută în prezent ţările în realizarea procesului dificil de tranziţie de la conflict la pace, protejînd civilii, inclusiv pe cei mai vulnerabili — femeile şi copiii.

Declaraţia a fost făcută de Coordonatorul Rezident al ONU şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în R. Moldova, Nicola Harrington Buhay, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaţionale a Trupelor ONU de menţinere a Păcii, desfăşurată la Ministerul Apărări. Ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţa, a menţionat că R. Moldova furnizează securitate de zece ani, alături de alte state, în Coasta de Fildeş, Liberia şi Sudanul de Sud, dînd dovadă de profesionalism în îndeplinirea misiunilor încredinţate. „Pregătirea militarilor noştri a fost înalt apreciată şi în operaţiunile de menţinere a păcii desfăşurate în Georgia, Kosovo şi Irak, acolo unde am demonstrat că sîntem adevăraţi ambasadori ai păcii”, a spus Vitalie Marinuţa.

Prezent la ceremonie, consilierul principal de stat al primului ministru, Ion Coropcean, a subliniat că participarea la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii este o contribuţie importantă pe care o aduce ţara noastră, în numele păcii şi securităţii internaţionale. „Pentru Republica Moldova, ca stat membru al ONU, asistenţa şi participarea la susţinerea eforturilor internaţionale de menţinere a păcii este o prioritate. Acest lucru necesită un efort uman enorm, depus de militarii Armatei Naţionale în cadrul operaţiunilor pacificatoare ONU, care contribuie astfel la fortificarea respectului internaţional al statului nostru”, a declarat Coropcean.

În cadrul evenimentului, militarii pacificatori au fost decoraţi cu Diplome din partea Guvernului Republicii Moldova şi distincţii ale Armatei Naţionale. De asemenea, cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria militarilor, poliţiştilor şi civililor decedaţi în timpul misiunilor ONU.

Tot pe 29 mai, la Ministerul Apărări a fost lansată ediţia specială a revistei „Oastea Moldovei” care cuprinde 10 istorii ale pacificatorilor moldoveni în misiunile ONU. Republica Moldova participă în misiuni cu mandat ONU din 2003. Pînă în prezent, 77 de militari ai Armatei Naţionale au fost detaşaţi în misiuni în calitate de observatori militari şi ofiţeri de stat major în componenţa operaţiunilor şi misiunilor ONU.

Moldpres