LA GUVERN

A fost examinată evoluţia situaţiei la Întreprinderea de Stat „Registru”

Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă a avut, pe 15 mai, o şedinţă de lucru în cadrul căreia a fost examinată evoluţia situaţiei la Întreprinderea de Stat „Registru”, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La şedinţă au participat: vicepremierul, ministrul în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul în exerciţiu al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim şi ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

Premierul desemnat a fost informat despre acţiunile întreprinse de instituţiile statului în vederea executării indicaţiilor primite în cadrul şedinţei de lucru din 2 mai curent, prezidată de către Iurie Leancă. La acea şedinţă s-a discutat despre identificarea unei soluţii în vederea asigurării activităţii eficiente a ÎS „Registru”, în condiţiile în care aceasta este obligată să achite companiei „Intercomsoft LTD” despăgubiri în valoare de 7,8 mln de dolari, conform deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 24 aprilie 2013, prin care a fost lăsată în vigoare hotărîrea Curţii de Apel Chişinău în acest sens.

Analiza efectuată de Ministerul Justiţiei pe cazul dat a demonstrat abateri procedurale grave la examinarea litigiului în instanţă. Prin urmare, pe acest caz va fi sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în vederea sancţionării judecătorilor care au comis încălcările respective. Participanţii la şedinţă au examinat mai multe aspecte ce vizează situaţia creată, precum şi acţiunile care urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare pentru depăşirea ei.

În acest sens, Iurie Leancă a semnat o dispoziţie privind crearea unui grup de lucru, condus de către Valeriu Lazăr şi care va fi compus din persoane cu funcţii de răspundere din mai multe instituţii ale statului, care au sarcina de a monitoriza riguros situaţia la ÎS “Registru” şi de a investiga cauzele care au dus la crearea ei. De asemenea, Grupul de lucru va identifica soluţia optimă pentru diminuarea consecinţelor nefaste, generate de executarea deciziei instanţei atît pentru întreprindere, cît şi pentru procesul de documentare a populaţiei ţării noastre.