LA GUVERN S-A DESFASURAT O CONFERINTA PE TEMA SPECIFICULUI INSTRUMENTARII CAUZELOR PENALE IN CONTEXTUL SOLUTIONARII DIFERENDELOR

La Guvern a avut loc ieri atelierul cu genericul „Acuzarea de fapte penale în contextul reglementării conflictelor - lecţii învăţate şi bune practici din procesele de promovare a păcii”. Evenimentul a fost organizat de Biroul pentru reintegrare la iniţiativa viceprim-ministrului Victor Osipov şi a antrenat colaboratorii tuturor instituţiilor abilitate cu dreptul de constatare, iniţiere şi anchetare a faptelor penale.

La lucrările atelierului au participat reprezentanţii aparatelor Preşedintelui Republicii Moldova şi ai Parlamentului, precum şi cei ai procuraturii în frunte cu Procurorul General, Corneliu Gurin. Evenimentul a fost organizat şi susţinut în comun de Crisis Management Initiative (CMI), Ministerul de Externe al Finlandei, Ambasada Marii Britanii la Chişinău, Institutul pentru pace CAUSEWAY. Scopul lui principal a fost să faciliteze schimbul de date şi idei între specialiştii din Moldova şi cîţiva experţi internaţionali, care au prezentat bunele practici de gestionare a problemei dosarelor penale în cadrul negocierilor pentru soluţionarea conflictelor din alte ţări.

În cadrul întrevederii experţilor locali şi internaţionali cu presa şi societatea civilă a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea experienţei pozitive a unor state în gestionarea situaţiilor de conflict şi în depăşirea obstacolelor generate de fenomenul învinuirii penale. S-au examinat cazul Irlandei de Nord (Marea Britanie) şi al Ţării Bascilor (Spania).

În contextul sprijinirii reglementării transnistrene, s-a menţionat despre necesitatea de a menţine şi a consolida platforma de interacţiune între instituţiile statului, inclusiv cele cu atribuţii de investigare a faptelor penale. Acest format este necesar pentru a elabora abordări comune, în măsură să contribuie la deblocarea procesului de negocieri şi la soluţionarea problemelor de interes public major, cum sînt aplicarea legii, protejarea drepturilor omului, dar şi asigurarea păcii, stabilităţii şi securităţii în Republica Moldova.

Vicepremierul pentru reintegrare a anunţat că lucrul în această direcţie va fi intensificat, va continua cu noi acţiuni interne şi implicarea partenerilor internaţionali, astfel încît să fie facilitat procesul de negocieri în formatul „5+2” pentru soluţionarea conflictului transnistrean.