LA G-20 A AVUT LOC SI UN DIALOG SECRET INTRE TRUMP SI PUTIN

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut două întîlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul G-20 din 7 iulie, a confirmat marți un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters. Despre prima s-a relatat pe larg la momentul respectiv, dar a doua a rămas secretă pînă acum.

A doua conversație între cei doi a avut loc în timpul unui dineu pentru șefii de stat participanți la evenimentul de la Hamburg, a afirmat Ian Bremmer, președintele firmei de consultanță de risc politic Eurasia Group, primul care a dezvăluit existența dialogului respectiv într-o notă către clienți.

La scurt timp după ce agențiile de presă au menționat a doua întîlnire între cei doi șefi de stat, Casa Albă a minimalizat importanța ei: un oficial a afirmat că a fost "doar o scurtă discuție". El a precizat că Trump și Putin au folosit serviciile translatorului rus, întrucît translatorul care îl însoțea pe președintele american nu cunoștea limba rusă.

Imaginile televizate de la dineu au arătat că lîngă Vladimir Putin a fost așezată la masă Melania Trump, soția președintelui Statelor Unite. Bremmer a afirmat că Trump s-a ridicat de la masă, în timpul dineului, și a discutat timp de o jumătate de oră cu președintele rus, "în particular și animat", asistat doar de translatorul lui Putin.

Bremmer mai susține că absența unui translator american i-a mirat pe participanții la dineu și ar fi constituit o încălcare a protocolului național de securitate.

Sursa: Agerpres