LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ VOR FI CREATE CORIDOARE VERZI

Serviciul Vamal (SV) în comun cu Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din R. Moldova (AITA) şi Uniunea Internaţională a Transportului Rutier (IRU) intenţionează să lanseze un proiect-pilot, la frontiera moldo-română, privind crearea coridorului verde pentru transportatorii de încredere şi sistemul TIR-EPD (TIR Electronic Pre-Declaration).

Potrivit Serviciului de presă al SV, noul proiect pilot va fi lansat iniţial la postul vamal Leuşeni-Albiţa şi va diminua timpul de aşteptare în vamă, va spori dezvoltarea comerţului exterior şi totodată va optimiza controlul vamal pe baza principiului selectivităţii şi analizei de risc.

Noul proiect pilot va putea facilita la maximum traficul transfrontalier pentru companiile credibile şi să asigure un control sporit asupra transporturilor de risc. În prezent, doar pe partea Republicii Moldova este implementată o linie specială de trecere în regim prioritar a frontierei de care pot beneficia operatorii economici şi transportatorii de încredere.  Iniţiativa de creare a coridorului verde pe ambele părţi ale frontierei moldo-române va fi promovată de Serviciul Vamal şi AITA, cu susţinerea IRU şi a Organizaţiei Mondiale a Vămilor. În acest sens, s-a convenit de a crea un grup de lucru care va elabora propunerile corespunzătoare şi va evalua necesităţile de dezvoltare a infrastructurii postului, pentru a spori la maximum capacitatea acestuia.

Moldpres