LA CRIULENI A FOST LANSAT CONCURSUL COMPANIILOR ŞI IDEILOR ECO-RESPONSABILE

Concursul pentru desemnarea companiilor eco-responsabile ce promovează tehnologii inovative şi eficiente, precum şi Tîrgul de finanţare a ideilor de proiecte în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost lansate ieri la sera ecologică din satul Oniţcani, raionul Criuleni.

Sera ecologică de la Oniţcani, unde a fost organizat evenimentul de lansare a acestor două concursuri, reprezintă unul din cele 13 proiecte de succes desemnate cîştigătoare ale Competiţiei Moldova Eco-Energetică 2013.

Prezent la eveniment, vicepremierul Andrian Candu, ministru al Economiei, a menţionat că istoria de afaceri din Oniţcani este una impresionantă pentru R. Moldova. “Sera funcţionează fără pauze sezoniere, fiind alimentată doar cu energie din biocombustibil produs în ţara noastră. Dezvoltarea de noi afaceri de acest fel contribuie la creşterea economiei R. Moldova, sporirea competitivităţii produselor agricole autohtone pe piaţa naţională, dar şi europeană”, a subliniat Candu.

„Dezvoltarea de tehnologii moderne pe piaţa din R. Moldova este o necesitate. Eficienţa economică, mediul protejat şi securitatea energetică sînt elemente ce ne ajută să trăim în siguranţă în propria ţară. Această seră ecologică este un exemplu de schimbare”, a afirmat la rîndul său Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene din R. Moldova.

Concursul companiilor eco-responsabile este deschis pentru agenţi economici, întreprinderi publice, instituţii de cercetare ce dezvoltă pe piaţa R. Moldova tehnologii moderne, inovative în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Dosarele de aplicare urmează a fi depuse în perioada 28 octombrie – 28 noiembrie.

Tîrgul Ideilor eco - responsabile este un concurs de finanţare a propunerilor de proiecte investiţionale (sau de extindere a celor existente) în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă prin acordarea asistenţei tehnice şi financiare. Participanţii îşi vor prezenta propunerile de proiecte în faţa potenţialilor parteneri, donatori, investitori. Dosarele de aplicare sînt accesibile pe portalul www.aee.md, iar cîştigătorii concursurilor vor fi premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică planificată pentru 5 decembrie curent.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Programul este organizat de Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de UE şi PNUD Moldova.

Sursa: Moldpres