LA CIMISLIA A FOST INAUGURAT MUZEUL RAIONAL DE ISTORIE, ETNOGRAFIE SI ARTA

Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă a fost inaugurat recent la Cimişlia. Acesta este amplasat într-o clădire renovată ce iniţial a fost un conac boieresc construit la începutul secolului trecut.

În diferite perioade clădirea în care se află actualul muzeu de la Cimişlia a găzduit mai multe instituţii de menire socială, iar în ultimii ani a ajuns într-o stare deplorabilă. Din iniţiativa autorităţilor locale, începînd din anul 2012, edificiul a fost supus unei reparaţii capitale în valoare de 1,2 mln de lei. Totodată, constructorii au avut sarcina să păstreze elementele de epocă ale clădirii.

Potrivit directorului Muzeului de istorie, etnografie şi artă din Cimişlia, Alexandru Bulai, instituţia şi-a propus să contribuie la dezvoltarea infrastructurii turistice din regiune, creînd în cadrul muzeului un teatru popular, un ansamblu vocal-instrumental şi o colecţie de măşti. „Cu susţinerea populaţiei am reuşit colectarea a peste 400 de relicve ce sînt deja expuse, iar alte circa două mii de materiale rămîn în aşteptarea pregătirii celorlalte spaţii ale viitorului complex muzeistic din Cimişlia”, a menţionat Alexandru Bulai, citat de Gazetadesud.md.

În prezent în R. Moldova sînt înregistrate peste 170 de muzee de istorie, etnografie şi artă.

Sursa: Moldpres