LA CHIŞINĂU S-A DESFĂŞURAT PRIMA EDIŢIE A FORUMULUI NAŢIONAL DE BIOENERGETICĂ

Reprezentanţi ai circa 120 de companii, producători de biocombustibil, s-au întrunit astăzi la Chişinău la prima ediţie a Forumului Naţional „Bioenergetica în Republica Moldova”.

Pentru prima dată reprezentanţi ai domeniului energeticii alternative din ţară au avut ocazia să se întîlnească în vederea realizării unui schimb de opinii şi experienţă în sfera resurselor regenerabile de energie.

Prezent la eveniment, Tudor Copaci, viceministru al Economiei, a remarcat importanţa pe care o are pentru ţară dezvoltarea unei pieţi energetice noi, cea a energiei alternative, în contextul în care Moldova importă 95-97% din resursele energetice. “Combustibilul solid produs din biomasă reprezintă pentru ţara noastră un potenţial enorm. Utilizarea eficientă a resurselor regenerabile de energie ar asigura cel puţin 20% din necesităţile energetice ale ţării”, a subliniat sursa citată.

De asemenea, viceministrul a subliniat importanţa cadrului legal din domeniu, care este adaptat la directivele Parlamentului European. “Noua lege cu privire la sursele alternative de energie a fost adoptată în prima lectură şi stabileşte reguli şi criterii foarte clare pentru producători şi consumatori”, a declarat Copaci.

La rîndul său, viceministrul Mediului Dorin Duşciac a menţionat că biocombustibilul reprezintă o alternativă pentru energetica R. Moldova şi are perspective de dezvoltare nebănuite. “În R. Moldova sectorul respectiv are o dezvoltare dinamică. Mă refer la valorificarea reziduurilor forestiere, deşeurilor animaliere, fapt care va avea un impact pozitiv şi asupra mediului înconjurător”, a accentuat viceministrul.

La Forum au participat reprezentanţi ai Guvernului, manageri de proiect în cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, experţi în domeniul produselor din biomasă. (Moldpres)