LA CHIŞINĂU ÎNCEP ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

Timp de aproape două săptămîni, la Chişinău se vor desfăşura Zilele Europene ale Patrimoniului. Vicedirectorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, a menţionat că în acest an genericul evenimentului este: „Europa, un patrimoniu comun”.

Lansarea oficială a Zilelor Europene ale Patrimoniului în Republica Moldova a avut loc la Muzeul de Etnografie, pe 19 septembrie. Cu această ocazie a fost vernisară expoziţia fotografică „Patrimoniul Cultural – o punte spre viitor” şi a fost prezentată Lista Roşie a Patrimoniului Cultural al Republicii Moldova.

Pe 21 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va avea loc Ziua Uşilor Deschise şi va fi prezentată experienţa muzeului în implementarea proiectelor transfrontaliere. Tot pentru această zi este programată o sesiune de comunicări cu genericul: „Opera lui Ion Druţă - componentă esenţială a patrimoniului cultural intangibil al Moldovei”.

La Casa-muzeu „A.S. Puşkin” şi la filiala muzeului din satul Dolna - Conacul familiei Ralli, va avea loc expoziţia despre scriitorii europeni – jubiliari ai anului 2013. De asemenea, vor fi desfăşurate excursii cu genericul: „Puşkin în Moldova şi valorile europene în creaţiile sale” şi va fi desfăşurat un program literar-muzical „Europa şi noi”.

Pînă pe 30 septembrie în mai multe muzee vor fi desfăşurate diverse expoziţii, lansări, mese rotunde.

Sursa: IPN