LA CHIŞINĂU, A AVUT LOC O MASĂ ROTUNDĂ DESPRE CREAŢIA LUI ION DRUŢĂ

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc pe 23 septembrie o masă rotundă cu genericul „Opera lui Ion Druţă – componentă esenţială a patrimoniului cultural intangibil al Moldovei”, la 85 de ani de la naşterea scriitorului. Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilelor europene ale patrimoniului, din iniţiativa profesorilor de limba şi literatura română de la Liceul român-francez „Gheorghe Asachi”.

Profesorii şi elevii de la această instituţie au luat în dezbatere subiectul „Motive şi simboluri ale dăinuirii de neam în creaţia lui Ion Druţă. „Elevii s-au antrenat într-un dialog deschis despre creaţia scriitorului, punînd accent pe sacralitate, pe simboluri pe care se ţine demnitatea de neam: casă, familie, copii, părinţi, strămoşi, baştină, istorie, limbă etc.”, a declarat Natalia Bulat, director-adjunct al Liceului român-francez „Gheorghe Asachi”.

La rîndul său, directorul liceului, Boris Volosatîi, le-a mulţumit profesorilor şi elevilor că au ales acest subiect de discuţie. „Ion Druţă este de vîrsta părinţilor mei. El este părintele meu spiritual. Opera lui e de o mare valoare artistică. Citind-o, ea ne dă multe lecţii de demnitate”, a afirmat Boris Volosatîi.

Invitatul special al manifestării a fost scriitorul Iulian Filip care a spus elevilor următoarele: „Opera lui Druţă ne furnizează mai multe motive şi simboluri legate de subiectul pus astăzi în discuţie. „Casa Mare”, „Frunze de dor” ş.a., „Povara bunătăţii noastre” sunt titluri care se referă la nişte categorii esenţiale, necesare de dezbătut în şcoală. Ele duc la realizarea omului de calitate, a omului reflexiv care îşi pune problema calităţii, a demnităţii, rădăcinii,conştiinţei de neam”.

În cadrul manifestării, mai mulţi elevi au prezentat fragmente din creaţia scriitorului, pe care le-au comentat în cunoştinţă de cauză. Printre aceştia au fost Mihaela Creţu, Nina Lia Ciubotaru, Sorina Solonaru, Maxim Beţivu, Cristina Litvac ş. a.

Ion Druţă s-a născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodişte, judeţul Soroca. Este membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992). Recent, el a împlinit 85 de ani.

Sursa: Moldpres