LA CENTRUL DE CAPTURARE SI STERILIZARE A ANIMALELOR FARA STAPIN SINT CIRCA 870 DE CIINI

La Centrul de capturare și sterilizare a animalelor fără stăpîn din capitală sînt circa 870 de cîini, pe cînd capacitatea acestuia este de 600-700 de patrupezi. Pentru că centrul este supraaglomerat, cîinii fără stăpîn prinși în stradă sînt sterilizați, vaccinați antirabic, iar apoi, dacă nu sînt agresivi, sînt lăsați în libertate.

Contactat de IPN, Karl Luganov, specialist principal în cadrul Secției de control și protecția animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenaja, a declarat că anul trecut s-au cheltuit în jur de șapte milioane de lei pentru întreținerea animalelor. Aici sînt incluse cheltuielile pentru capturare, sterilizare, vaccinare, hrană, îngrijire etc.

Karl Luganov a menționat că sterilizarea contribuie la reducerea populației maidanezilor. Animalele sînt mai puțin agresive și se schimbă și atitudinea față de ele. Oamenii cunosc că acestea sînt sterilizate, dar și vaccinate. Cu regret, spune responsabilul, de o lună sterilizarea este suspendată pentru că nu sînt lucrători medicali care să o facă.

De ajutor sînt voluntarii, care vin să socializeze cu animalele de la centru și să le îngrijească. Oricine poate vizita patrupezii, chiar dacă nu sînt deciși să adopte un animal. Doritorii pot veni la centru de luni pînă vineri, între ora 13.00 și 15.00, iar sîmbăta și duminică aproape pe parcursul întregii zile.

Municipalitatea promovează adopția responsabilă a patrupezilor. Or, spune Karl Luganov, de multe ori se întîmplă că o persoană ia un cîine și, după o vreme, dacă nu face față situației sau se răzgîndește, îl abandonează, nici măcar nu-l întoarce la centru.

Karl Luganov afirmă că sînt întreprinse măsuri pentru ca numărul animalelor în stradă să fie cît mai mic. În cooperare cu clinicile veterinare private, se lucrează la programe de sterilizare subvenționată pentru persoanele care nu-și permit să plătească costul deplin al serviciului. De asemenea, se planifică înregistrarea cîinilor. În caz de pierdere, animalul va fi mai ușor de găsit. Iar în caz de abandon, stăpînul va putea fi sancționat.

Sursa: IPN