LA CAUSENI A FOST COMEMORAT POETUL ALEXEI MATEEVICI

Zeci de căuşeneni s-au adunat la bustul lui Alexei Mateevici din centrul raional pentru a comemora poetul la cea de-a 127-a aniversare de la naştere.

Omagierea la baştină a autorului imnului R. Moldova „Limba noastră” a demarat cu o întrunire în faţa bustului poetului, unde elevii liceului care îi poartă numele au prezentat un program muzical-poetic. După aceasta a avut loc depunere de flori.

Prezent la eveniment, Veaceslav Nigai, vicepreşedinte al raionului Căuşeni, a apreciat moştenirea literară lăsată de Mateevici. „Suflet nobil şi cinstit, Mateevici s-a zbuciumat în căutarea adevărului, reuşind să conserve în timp, în pofida împrejurărilor vitrege, memoria şi conştiinţa originii latine a moldovenilor de la Est la Prut”, a subliniat Nigai.

Alexei Mateevici s-a născut la Căinari, judeţul Tighina, la 16 martie 1888, în familia preotului Mihail Mateevici şi Nadejdei Neaga. A făcut clasele primare în satul Zaim, actualmente raionul Căuşeni. Ca poet rămîne memorabil prin poezia „Limba noastră”, scrisă cu numai două luni înainte de moartea sa prematură în anul 1917. Opera sa poetică numără 43 de titluri. În prezent la Căinari şi Zaim activează case memoriale “A. Mateevici”, iar numele poetului îl poartă mai multe licee din raion. În fiecare primăvară în satul Zaim se organizează Zilele Poeziei lui Mateevici, în cadrul cărora are loc și un concurs al tinerelor talente „Comoara”.