LA BRUXELLES S-AU DESFĂŞURAT REUNIUNILE COMITETULUI MIXT UE-R. MOLDOVA PRIVIND READMISIA ŞI FACILITAREA REGIMULUI DE VIZE

Cea de-a VI-a reuniune a Comitetului Mixt UE-R.Moldova privind readmisia a avut loc, pe 12 iunie, la Bruxelles, fiind urmată de reuniunea a VIII-a a Comitetului Mixt UE-R. Moldova privind facilitarea regimului de vize. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Mihai Căpăţînă, Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a transmis Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Părţile au realizat un schimb de informaţii privind procesul de implementare a Acordului de readmisie Moldova-UE, fiind apreciate pozitiv rezultatele înregistrare pe parcursul ultimului an. De asemenea, participanţii la reuniune au discutat despre procesul de negocieri privind încheierea protocoalelor de implementare a Acordului de readmisie cu statele membre UE, precum şi cu ţările terţe.

În cadrul reuniunii privind Acordul de facilitare a regimului de vize (AFV), părţile au făcut un schimb de opinii privind implementarea prevederilor specifice ale AFV, inclusiv aspecte legate de aderarea de la 1 iulie 2013 a Croaţiei la UE, modificările şi progresele realizate de RM în domeniul politicii de vize, precum şi alte aspecte în implementarea AFV. De asemenea, părţile au evidenţiat indicatorii statistici pozitivi - a scăzut rata de refuz la eliberarea vizelor pentru cetăţii RM şi în acelaşi timp s-a dublat numărul de vize multiple Schengen.

Un subiect aparte al reuniunii l-a constituit intrarea în vigoare, de la 1 iulie, a modificărilor Acordului privind facilitarea regimului de vize, fiind discutate aspectele practice de implementare a noilor modificări, care prevăd, inclusiv, înlesniri noi la eliberarea vizelor multiple, categorii noi de beneficiari, precum şi abolirea regimului de vize pentru deţinătorii paşapoartelor de serviciu biometrice.