KREMLINUL AVERTIZEAZA CA ATACUL AMERICAN IN SIRIA AFECTEAZA SEMNIFICATIV RELATIILE SUA-RUSIA

Atacul cu rachete lansat joi de forţele americane în Siria afectează semnificativ relaţiile dintre SUA şi Rusia, deja într-o stare lamentabilă, a avertizat vineri Kremlinul, potrivit Reuters şi AFP.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Vladimir Putin, aliat fidel al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, consideră raidurile americane împotriva bazei aeriene situate lîngă oraşul Homs drept o ''agresiune împotriva unei naţiuni suverane''.

Totodată, Kremlinul apreciază că atacul, care a fost comis pornind de la 'un pretext inventat', este o încercare cinică de a distrage atenţia lumii de la numărul mare de civili ucişi în Irak.

Rusia nu crede că Siria deţine arme chimice, iar loviturile aeriene americane creează un obstacol serios în calea creării unei coaliţii internaţionale pentru a lupta contra terorismului, o idee promovată constant de preşedintele Putin, a adăugat Dmitri Peskov.

Aceste lovituri, prima operaţiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu "59 de rachete de croazieră" Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizînd că acestea au vizat baza aeriană Shayrat "asociată programului" de arme chimice al Damascului şi "direct legată" de evenimentele "oribile" de marţi.

Marţi, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva oraşului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi şi a provocat indignarea internaţională. Imaginile cu victime, femei şi copii agonizînd, au şocat lumea.

Sursa: AGERPRES