KLAUS IOHANNIS: UNII AU IMPRESIA CĂ TREBUIE SĂ LE DICTĂM MOLDOVENILOR CE SĂ FACĂ

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, la Digi 24, că are altă evaluare decît Traian Băsescu în ceea ce priveşte modul în care România ar fi putut să acţioneze legat de situaţia din Republica Moldova în contextul negocierilor pentru formarea Guvernului de la Chişinău. Potrivit şefului statului, au fost utilizate toate instrumentele "corecte, democratice" pentru a încuraja acest stat.

"Eu am altă evaluare. Noi am folosit toate instrumentele corecte, democratice pentru a-i încuraja. Este destul de simplu. Trebuie să fim conştienţi de faptul că există două curente politice în România. Unii au impresia că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă – şi nu mă număr printre ei – şi alţii sunt de părere că Moldova este un stat suveran care are partide, instituţii şi noi putem să ne exprimăm o opţiune, dar nu cred că putem noi să mergem acolo să le dictăm ce să facă. Această chestiune nu aş agrea-o, ca să fiu foarte clar", a spus Iohannis.

Preşedintele român a declarat că este bine că există acum un Guvern la Chişinău şi a subliniat că "perioada de tranziţie" a durat prea mult.

"Varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele europene, care au fost votate de o majoritate, să formeze acest Guvern. Nu a fost şi s-a ajuns la această soluţie de compromis. Marţi fac o vizită în Republica Moldova şi îmi voi exprima speranţa că acest prim-ministru tînăr, antreprenor, va duce Moldova mai departe în direcţia Vest", a afirmat preşedintele.