KLAUS IOHANNIS: AM VAZUT MULTA REVOLTA IN PIATA, DAR SI SPERANTA CA LUCRURILE SE POT SCHIMBA

Preşedintele României Klaus Iohannis a spus duminică seara, în dialogul pe care l-a avut cu manifestanţi din Piaţa Universităţii, că în acest moment nu înclină foarte mult spre soluţia alegerilor anticipate, întrucît nu ar rezolva problema.

"Domnule preşedinte, vreţi anticipate? Noi nu vrem anticipate, pentru că în Parlament vor ajunge aceleaşi partide", i s-a adresat un manifestant lui Iohannis, în Piaţa Universităţii.

Preşedintele a replicat că nici el nu ar opta în acest moment pentru alegeri legislative înainte de termen. "Eu nu înclin acum foate mult spre anticipate, nu rezolvă problema", a spus Iohannis, răspunsul său fiind urmat de scandări ale manifestanţilor. "Vrem dreptate, nu anticipate!", au strigat oamenii.

Soluţia anticipatelor a fost susţinută de PNL şi a fost discutată inclusiv la consultările cu partidele parlamentare, care au avut loc joi şi vineri.

"Concluzia mea este că majoritatea liderilor politici sînt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, sînt dispuşi să discute despre un guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic. Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu un nume de prim-ministru", declara vineri Iohannis, la finalul celor două zile de consultări.

Iohannis despre discuţiile din Piaţa Universităţii

"Am fost în seara aceasta în Piaţa Universităţii şi am stat de vorbă cu oamenii. Am văzut foarte multă revoltă, dar şi speranţa că lucrurile se pot schimba. Le-am spus celor prezenţi să aibă încredere şi să rămînă implicaţi, doar împreună putem face ca România să devină ţara pe care ne-o dorim cu toţii", a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost duminică seara în Piaţa Universităţii pentru a discuta cu protestatarii, aşa cum anunţase vineri, după consultările cu reprezentanţi ai societăţii civile. În cele aproximativ 30 de minute cît a stat în Piaţa Universităţii, oamenii i s-au plîns de clasa politică, de "legile care i-au umilit şi jecmănit", iar şeful statului a primit şi scrisori cu revendicări de la manifestanţi.

Alţi manifestanţi s-au arătat nemulţumiţi că nu au fost chemaţi la Cotroceni şi au întrebat cînd vor mai fi consultări. "De ce nu ne-aţi primit la Cotroceni? Am trimis şi o petiţie!", au strigat oamenii către şeful statului. "Curăţenie în partidele politice, să vină oameni noi", i-a cerut un alt protestatar lui Klaus Iohannis.

Şeful statului nu a vorbit foarte mult cu mulţimea, răspunzînd punctual şi sumar la unele întrebări. "Schimbare se poate face în interiorul partidelor", le-a spus preşedintele celor care au cerut înnoirea clasei politice.

Presa străină se întreabă dacă în România este vorba despre o revoluţie

Presa străină urmăreşte în continuare cu atenţie protestele de la Bucureşti şi acordă spaţii importante situaţiei răniţilor, bilanţului victimelor incendiului de la clubul Colectiv, anchetelor şi situaţiei politice din ţară, întrebîndu-se inclusiv dacă este vorba despre o "revoluţie".

Protestele au continuat duminică, pentru a şasea zi consecutiv, în care preşedintele Klaus Iohannis a venit în Piaţa Universităţii, iar bilanţul victimelor incendiului de pe 30 octombrie a ajuns la 45 de morţi, scrie presa din întreaga lume, relatînd despre moartea bateristului fostei trupe Goodbye to Gravity Bogdan Enache.

BBC scrie că răniţi au fost transportaţi duminică seara cu un avion NATO către spitale din Marea Britanie şi Norvegia şi precizează că patru răniţi au murit duminică şi alţi nouă sîmbătă.

Peste 30 de persoane sînt spitalizate în continuare în stare critică în România, scrie postul britanic citîndu-l pe ministrul român al Sănătăţii, adăugînd că alte 21 de persoane sînt tratate în spitale din întreaga Europă şi în Israel. Cei trei proprietari ai clubului Colectiv au fost arestaţi pentru supraaglomerarea din discoteca în care avut loc tragedia, lipsa numărului necesar de ieşiri şi faptul că nu ar fi fost autorizaţi să găzduiască un asemenea concert, precizează postul.

"Îngrijorările cu privire la faptul că siguranţa clubului a fost compromisă din cauza corupţiei - o veche problemă în România - au intensificat furia publică împotriva elitei politice", comentează BBC, adăugînd că protestele continuă şi că, după ce a fost în Piaţa Universităţii duminică seara, preşedintele Iohannis a scris într-un mesaj postat pe Facebook că "le-am spus oamenilor să rămînă implicaţi, că numai împreună putem face din România ţara pe care o dorim".

Postul german DEUTSCHE WELLE aminteşte că incendiul a declanşat proteste antiguvernamentale care denunţă corupţia, în urma cărora premierul Victor Ponta - care este vizat de acuzaţii de corupţie - a demisionat împreună cu Guvernul miercuri, dar şi primarul Sectorului 4 C.P. Piedone, care s-a declarat "vinovat moral" de producerea dramei.

Site-ul francez 20MINUTES.FR se întreabă în titlul unui amplu material, realizat împreună cu AFP, dacă "România este pe care să facă o revoluţie?", comentînd că incendiul de acum zece zile a constituit "picătura care a umplut paharul" şi că, după demisia lui Ponta, protestatarii vor o "reformare în profunzime a clasei politice".

După ce prezintă ceea ce s-a petrecut pe 30 octombrie şi stadiul anchetei cu privire la incendiu, site-ul scrie că "Iohannis a luat lucrurile în mînă: după ce a numit un premier interimar, a discutat cu partidele politice şi un grup de reprezentanţi ai manifestanţilor", discuţie în urma căreia pare să privilegieze soluţia unui "guvern de tehnocraţi" şi urmînd să se reîntîlnească cu partidele politice pentru a anunţa la sfîrşitul săptămînii o concluzie.

La întrebarea dacă această "criză poate conduce la reforme profunde", tot site-ul răspunde că "aceasta este întreaga miză", subliniind că, după ce "Ponta se presupunea că reîncarnează primenirea conducătorilor politici, cetăţenii au dovedit că nu vor mai face concesii politice".

REUTERS scrie că Iohannis a stat 20 de minute printre cei aproximativ 1.000 de protestatari prezenţi duminică în Piaţa Universităţii, notînd că numărul acestora a scăzut în weekend.

Preşedintele a anunţat că va relua consultările cu partidele politice şi lideri ai societăţi civile, scrie agenţia, precizînd că sub 100 de răniţi se mai află în spitalele din ţară, dintre care aproximativ 40 în stare critică.

"Incendiul a atras atenţia asupra modului în care sînt acordate permise şi sînt inspectate localuri publice în al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană", scrie agenţia.

"Îmi doresc ca 1.500-2.000 de tineri să fie aici în fiecare seară, pînă cînd clasa politică ne va auzi. Voi face tot ceea ce voi putea să schimb viitorul acestei ţări", a declarat pentru Reuters Radu, un tînăr protestatar, în piaţă.

"Opération Mani pulite à la roumaine", titrează Andrada Noaghiu într-un material publicat în ediţia de luni a ziarului Le Parisien, la rubrica "Fapt divers", în care prezintă ancheta de corupţie care-l vizează pe Ponta, dar şi pe cea care vizează Apa Nova, pentru evaziune fiscală.

Postul RFI, dar şi AFP scriu despre faptul că presa română acuză autorităţile că au întîrziat procedurile de transferare a unei părţi a răniţilor în spitale din străinătate, după creşterea bilanţului tragediei în weekend.

În ceea ce priveşte protestele, "dacă numărul participanţilor scade, această mobilizare fără precedent rămîne importantă, în pofida demisiei Guvernului şi nominalizării unui premier interimar", subliniază RFI, adăugînd că "de zece zile manifestanţii îşi exprimă nemulţumirea faţă de o clasă politică, pe care o acuză că este coruptă şi incompetentă, dar şi dorinţa unei schimbări profunde".

Postul EURONEWS scrie pe site că printre victimele incendiului de la Colectiv se află doi studenţi străini. Manci Ayberk, studentul turc în vîrstă de aproximativ 20 de ani, a murit duminică, într-un spital din România, după opt zile de agonie, alături de părinţii săi, iar Tullia Ciotola, în vîrstă tot de 20 şi ceva de ani, a fost evacuată în Olanda, dar a decedat la sosire, precizează postul.

Mai mulţi specialişti străini au venit în România să ofere ajutor echipelor de chirurgi români, suprasolicitate după incendiu, de cînd au tratat peste 140 de răniţi, potrivit postului paneuropean. Aceşti medici străini - între alte ţări din Franţa, Marea Britanie, Israel, Turcia - sînt consideraţi eroi de către români, scrie Euronews.

Sursa: Mediafax