KISSINGER, DESPRE CRIZA NORD-COREEANA

„Statele Unite trebuie să negocieze cu China viitorul Coreei de Nord după prăbuşirea regimului Kim Jong-un“

În contextul în care tensiunile din Peninsula Coreeană continuă să escaladeze, iar vicepreşedintele SUA, Mike Pence, susţine că „era răbdării strategice a Statelor Unite s-a încheiat”, fostul secretar de stat al preşedintelui Nixon a îndemnat actuala administraţie să înceapă negocierile cu China pentru viitorul Coreei de Nord după schimbarea regimului Kim Jong-un.

Conform celor de la NY Times, la doar cîteva ore după ce Coreea de Nord desfăşurase ultimul test balistic, fostul secretar de stat, arhitectul deschiderii diplomatice dintre China şi Statele Unite, Henry A. Kissinger, a susţinut că actuala administraţie trebuie să încerce o nouă strategie pentru a convinge Beijingul să adopte o poziţie mai dură faţă de Phenian. „Cred că avem mai multe şanse de a rezolva problema nucleară a Coreei de Nord dacă ajungem întîi la un acord cu China cu privire la ce va urma după prăbuşirea regimului lui Kim Jong-un”, a afirmat Kissinger. Aceste negocieri ar include promisiunea Statelor Unite de a-şi retrage majoritatea trupelor staţionate în Peninsula Coreeană după prăbuşirea regimului de la Phenian, pentru a calma temerile Chinei că, odată cu sfîrşitul statului-tampon Nord-coreean, armata americană nu se va afla la graniţele sale.   Conform mai multor surse, Henry Kissinger a înaintat această propunere actualului secretar de stat, Rex W. Tillerson şi altor oficiali. Conform jurnaliştilor de la cotidianul american, majoritatea diplomaţilor americani au îndoieli că Beijingul va avea încredere în promisiunea Statelor Unite, citînd poate promisiunile nerespectate ale Washingtonului faţă de Rusia după căderea Zidului Berlinului (integrarea Rusiei în sistemul occidental, stoparea lărgirii NATO). Deloc surprinzător însă, nu toată lumea din establishmentul diplomatic american este de acord cu strategia propusă de Kissinger.

Bruce Klinger, de la fundaţia Heritage, şi fost şef al secţiei dedicate Coreei de Nord din cadrul C.I.A., a declarat pentru CNN că „această idee este extrem de proastă”. „Statele Unite nu ar trebui să semnaleze Chinei o slăbiciune – ideea de a renunţa efectiv la Alianţa SUA-Coreea de Sud, retragerea trupelor americane din Peninsula Coreeană şi probabil sfîrşitul garanţiilor nucleare de descurajare oferite Coreei de Sud. În plus, Coreea de Sud nu ar accepta ca Statele Unite să negocieze securitatea lor fără a-i consulta măcar”, a afirmat acesta. „China a demonstrat deja că nu doreşte să specifice care îi sunt intenţiile, preferinţele o dată cu prăbuşirea regimului Kim Jong-un. Administraţiile anterioare, Bush şi Obama, au încercat acest dialog cu China şi s-au lovit de refuzul oficialilor de la Beijing, chiar şi al specialiştilor din lumea academică, de a lua în calcul sau de a discuta o astfel de propunere”, a subliniat B. Klinger.  

Expertul american a subliniat că acţiunile Chinei de pînă acum demonstrează că Beijingul este mai preocupat de sistemele militare americane anti-rachetă desfăşurate în Coreea de Sud decît de un stat Nord-coreean nuclear. „China şi-a concentrat mînia şi acţiunile de război economic împotriva Coreei de Sud pentru un răspuns defensiv la ameninţările venite din partea Nordului care continuă să-şi dezvolte capabilităţile ofensive nucleare. Dacă China ar depune jumătate din aceste eforturi împotriva Coreei de Nord am fi într-o situaţie mult mai avansată de a aplica sancţiunile impuse de ONU”, a încheiat expertul american.