Kim Jong-un si-a reafirmat dorinta pentru denuclearizare si pentru organizarea unui summit cu Trump

Liderul Nord-coreean, Kim Jong-un, şi-a reafirmat dorinţa pentru denuclearizare şi pentru organizarea unui summit cu Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat Duminică Preşedintele Sud-coreean, Moon Jae-in, informează agenţia Sud-coreeană de presă Yonhap, potrivit agerpres. „Preşedintele Kim Jong-un şi-a exprimat încă o dată în mod clar angajamentul pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene ca urmare a promisiunii sale din Declaraţia de la Panmunjom şi şi-a exprimat dorinţa de a pune capăt istoriei de război şi confruntare printr-un summit reuşit între Coreea de Nord şi Statele Unite”, a declarat Moon referindu-se la ultima sa întîlnire cu liderul Nord-coreean care a avut loc Sîmbătă. ”Noi, cei doi lideri, am convenit că summitul Coreea de Nord-SUA trebuie să aibă loc cu succes”, a declarat el într-o conferinţă de presă televizată transmisă la nivel naţional.

Ultimul summit inter-coreean a avut loc în partea Nord-coreeană a localităţii Panmunjom, situată la frontieră, chiar pe linia de demarcaţie militară care împarte cele două Corei. Prima întîlnire Moon-Kim a avut loc în partea Sud-coreeană din Panmunjom în 27 Aprilie.

Preşedintele american, Donald Trump anunţase Joi anularea summitului planificat cu liderul Nord-coreean, citînd furia extraordinară şi ostilitatea deschisă a Nordului, doar pentru a sugera mai tîrziu că întîlnirea ar putea avea totuşi loc, conform planului.

„Explicînd rezultatele întîlnirii mele cu Preşedintele american Trump, care a avut loc zilele trecute, am transmis mesajul că Preşedintele Trump este ferm dispus să pună capăt relaţiei ostile cu Coreea de Nord şi să consolideze cooperarea economică în cazul în care Preşedintele Kim va decide asupra denuclearizării complete şi o va pune în practică”, a spus Moon.

Preşedintele Sud-coreean a efectuat o vizită la Washington de Luni pînă Miercuri. El a spus că întîlnirea sa surpriză cu Kim a avut loc la sugestia liderului Nord-coreean, care şi-a exprimat Vineri speranţa de a se întîlni pentru un dialog sincer.

„De asemenea, întrucît atît Preşedintele Kim, cît şi Preşedintele Trump doresc cu sinceritate o întîlnire reuşită între Coreea de Nord şi Statele Unite, am subliniat necesitatea ca cele două părţi să elimine orice neînţelegere prin comunicare directă şi să aibă un dialog suficient asupra problemelor de pe ordinea de zi care trebuie abordate la summitul lor”, a spus Preşedintele Moon, adăugînd că „Preşedintele Kim a fost şi el de acord”.

Moon a insistat că SUA trebuie să fi confirmat în mod independent dorinţa Nordului de a denucleariza, spunînd că altfel Preşedintele SUA nu ar fi acceptat o întîlnire cu liderul nord-coreean. Ceea ce a provocat cea mai recentă dispută ar fi putut fi incertitudinile persistente resimţite de Phenian în legătură cu garanţiile de securitate, a remarcat el.

„Preşedintele Kim Jong-un a afirmat clar încă o dată ieri că angajamentul său de a finaliza denuclearizarea rămîne ferm. Ceea ce rămîne nesigur pentru Preşedintele Kim Jong-un este dacă el poate avea încredere în promisiunea Statelor Unite de a încheia relaţia lor ostilă şi de a garanta securitatea Coreei de Nord odată ce Nordul denuclearizează”, a adăugat Preşedintele Sud-coreean. Moon a mai spus că întîlnirea sa cu liderul Nord-coreean poate ajuta la reluarea summitului Trump-Kim, dar a spus că soarta acestei întîlniri istorice va depinde în mare măsură de dialogul direct dintre cele două ţări.

Trump a spus anterior că ţările se află în prezent în dialog. Duminică (ora Seulului), Preşedintele SUA a declarat că un summit în 12 Iunie este încă posibil. Moon a mai declarat că doreşte să organizeze un summit trilateral împreună cu Donald Trump şi Kim Jong-un în cazul în care întîlnirea lor bilaterală va avea loc cu succes. „În cazul în care summitul dintre Coreea de Nord şi Statele Unite se va desfăşura cu succes, aş dori să văd eforturi pentru a pune capăt în mod oficial războiului (coreean) printr-un summit tripartit al Sudului, al Nordului şi al SUA”, a spus el.

Coreea de Sud şi Coreea de Nord sunt tehnic în stare de război, deoarece conflictul inter-coreean dintre 1950-1953 s-a încheiat doar cu un armistiţiu. Moon şi Kim au promis să facă eforturi comune pentru a înlocui armistiţiul coreean cu un tratat de pace în primul lor summit la sfîrşitul lunii trecute. La ultima lor întîlnire, liderii celor două Corei au convenit să poarte discuţii ori de cîte ori este necesar, a declarat Moon conferinţa de presă.

„Vreau să dau o mare însemnătate celor mai recente convorbiri, care au avut loc ca şi cum ar fi fost un eveniment obişnuit între prieteni”, a spus el. „Sunt convins că acesta este modul în care trebuie să se întîlnească Coreea de Sud şi Coreea de Nord”, a conchis Preşedintele Sud-coreean.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40