Kievul nu intentioneaza sa trimita un ambasador in Rusia in timpul apropiat

Contrar dorinţei exprimate de Rusia de a relua activitatea la nivel de ambasadori la Moscova şi Kiev, Ucraina nu intenţionează să trimită un ambasador în Federaţia Rusă în viitorul apropiat, menţionează Luni într-un comunicat Ministerul de Externe ucrainean, citat de agenţia de presă Ukrainski Novini, potrivit agerpres. Reacţia vine după ce agenţia citată a solicitat diplomaţiei de la Kiev un punct de vedere ca reacţie la declaraţia făcută anterior de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, oficiosului Rossiiskaia Gazeta, potrivit căruia Rusia este dispusă să facă schimb de ambasadori cu Ucraina, dacă o astfel de decizie va fi luată de Kiev.

”Nu planificăm completarea postului vacant de şef al instituţiei diplomatice a Ucrainei în Federaţia Rusă”, subliniază MAE ucrainean în reacţia sa. Ministerul de Externe ucrainean comunicase anterior că Ucraina examinează în prezent candidaturile pentru funcţia de ambasador în 13 ţări, dar nu a specificat despre care state este vorba.

La solicitarea Ukrainski novini, MAE ucrainean specifică Luni că Rusia nu se numără printre ele. ”Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei nu a prezentat Preşedintelui ţării o propunere privind candidatura pentru numirea în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în Federaţia Rusă”, se menţionează în comunicatul diplomaţiei de la Kiev.

În Ianuarie, presa rusă scria că Moscova a început examinarea candidaturilor pentru a-şi desemna un ambasador în Ucraina. Totuşi, MAE ucrainean subliniază că nu a primit o solicitare din partea Rusiei pentru numirea unui ambasador. ”Nu au existat cereri de agrement de partea rusă către Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei”, mai arată comunicatul.

În cazul primirii unei cereri de agrement, Ucraina intenţionează să acţioneze în conformitate cu practicile internaţionale consacrate în domeniu, conform textului.

În Martie 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ucraina l-a rechemat în ţară pe ambasadorul său la Moscova, Volodimir Ielcenko. De atunci, misiunea diplomatică ucraineană este condusă de însărcinatul cu afaceri ad interim Ruslan Nimcinski.

Ambasadorul rus Mihail Zurabov a fost revocat din Kiev în Februarie 2014, iar în Iulie 2016 Preşedintele Vladimir Putin l-a demis din funcţia de ambasador în Ucraina. Începînd cu Noiembrie 2016, misiunea diplomatică rusă de la Kiev este condusă de însărcinatul cu afaceri ad interim, Aleksandr Lukaşik.