JURNALIŞTII STRĂINI MAI BUNI DECÎT SIS ŞI PROCURATURĂ

De(re)formata justiţie de clan din Moldova

Autor: Kurt SOLOVIOV

Cazul este de notorietate deja: Temutul interlop moldovean Ion Anton Druţă, alias Vanea Pisateli, a vîndut unor jurnalişti de investigaţie, care acţionau sub acoperire, un lansator de grenade anti-tanc şi un pistol militar semi-automat. Este vorba despre reporterii de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). OCCRP este o grupare specializată şi în dezvăluirea corupţiei şi crimei organizate din Europa de Est.

Reporterul l-a contactat iniţial pe Druţă în cadrul unei anchete mai ample, desfăşurate asupra unei reţele de criminali plătiţi. Ulterior, Druţă l-a contactat pe reporter, care i-a cumpărat un lansator de rachete, despre care a spus că provine din stocurile Armatei a 14-a a Rusiei din Transnistria, pentru suma de 1.000 de euro, un preţ de piaţă destul de ridicat din cauza crizei ucrainene.

În clipa în care reporterul sub acoperire i-a cerut lui Druţă 30 de pistoale ruseşti, cinci lansatoare de grenade şi muniţie în valoare de 29.000 de euro, acesta a spus că are nevoie de o săptămînă ca să facă rost de ele. "E multă cerere acum din cauza Ucrainei, toată lumea caută arme", şi-a motivat Druţă răgazul cerut. Reporterul îi spusese lui Druţă că armele trebuiau livrate direct în Ucraina, în apropiere de Odessa.

Şi arestat, şi pe sub nasul instituţiilor de informaţii şi de forţă, Druţă acţiona nestingherit

Extrem de interesant este faptul că reporterii de la OCCRP au luat legătura cu Vanea Pisateli încă anul trecut, înainte ca el să fie arestat la Chişinău. Tratativele au continuat prin intermediul telefonului chiar şi după ce interlopul a ajuns în puşcărie, iar tranzacţia a avut loc acum o lună, în Chişinău.

Acum înţelegeţi cît de gravă este situaţia, cîte probleme au instituţii fundamentale ale statului de drept, aşa cum sînt SIS, Procuratură, Justiţie sau Departamentul Penitenciare, dacă un infractor deosebit de periculos şi eliberat suspect din puşcărie de Justiţie îşi desfăşoară activităţile criminale chiar sub nasul lor?

Ajungem iarăşi să căpătăm certitudinea că anumite grupări din aceste instituţii ale statului pot fi legate cu lumea criminală şi sînt cointeresate în destabilizarea ţării, iar asta în contextul a ceea ce se întîmplă în Ucraina.

De ce CSJ l-a eliberat din puşcărie pe Druţă?

Ion Anton Druţă, alias Vanea Pisateli, a fost condamnat, anul trecut, la 20 de ani de închisoare pentru un triplu omor comandat în 1998. Minunea-minunilor, pentru o acuzaţie şi o faptă atît de gravă, în luna Martie, Curtea Supremă de Justiţie a hotărît să-l elibereze şi să-i trimită dosarul la rejudecare. fapt care a determinat eliberarea din detenţie a unuia din cei mai periculoşi criminali din Republica Moldova. 

Demn de reţinut este faptul că Interpol îl caută pe Druţă încă din Iulie 2013, deci cu aproape 9 luni înainte ca Justiţia moldovenească să-l ierte de păcatele criminale. Interpolul l-a dat în urmărire generală la cererea autorităţilor din România, fiind acuzat că a organizat un asasinat la comandă într-un război dintre clanurile interlope.

Nu sună asta a complicitate a unor autorităţi moldoveneşti cu Druţă şi cu lumea interlopă? Faptele sînt simple: Interpol îl caută din Iulie 2013, el se află în detenţie aici pentru 20 de ani şi organizează din interior vinderea de armament din Transnistria, Curtea Supremă de Justiţie dispune eliberarea lui, iar el, aflat bine-mersi în libertate, vinde nestingherit, chiar la Chişinău, armament unui reporter sub acoperire.

Chiar să nu fi ştiut autorităţile moldoveneşti că este căutat de Interpol? Greu de crezut! Dar de ce au fost atît de „miloşi” cu el judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie? De teamă? Au fost mituiţi? Au primi vreun ordin de SUS ca să-l elibereze?

Pe cîţi îi are la mînă Druţă dacă acţionează atît de nestingherit?

Extras din Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 18 Martie 2014

Pentru că este vorba despre o Decizie lungă cît o zi de post, vom reproduce doar cîteva extrase din aceasta, spre a vă face o idee despre cel eliberat şi despre eliberatorii lui de la CSJ.

Prin urmare, Colegiul penal lărgit al Curţii Supreme de Justiţie, avînd în componenţă pe Elena Covalenco, preşedinte, judecători Iurie Diaconu, Ion Arhiliuc, Liliana Catan, Ion Guzun, cu participarea procurorului Dumitru Graur, inculpatului Druţă Ion…, (…) a judecat în şedinţă publică recursul ordinar împotriva deciziei Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 12 Iulie 2013…

„Prin sentinţa Judecătoriei Ialoveni din 08 Aprilie 2011, Druţă Ion a fost achitat (…) pe motiv că fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii… urmărirea penală a fost înfăptuită superficial, cu încălcarea gravă a normelor materiale şi procedurale, învinuirea este abstractă, neconcretă şi bazată doar pe presupuneri.”

„Conform deciziei Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 12 Iulie 2013, apelurile au fost admise, casată sentinţa, rejudecată cauza şi pronunţată o nouă hotărîre, potrivit modului stabilit pentru prima instanţă… Druţă Ion a fost condamnat… (…) la 20 de ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis. Instanţa de apel a constatat că inculpatul Druţă Ion, la data de 16 Decembrie 2000, intenţionat, avînd scopul privării ilegale de libertate al cet. Buruiană Ilie, Guzun Mihai şi Plămădeală Andrei, împreună şi prin înţelegere prealabilă cu Gîrleanu Robert, Vîrtos Vitalie, Banaru Serghei şi Catruc Dumitru, împărţind între ei rolurile, conform cărora, la indicaţia lui Druţă Ion, Gîrleanu Robert şi Banaru Serghei sub pretextul clarificării unui conflict au invitat pe cet. Buruiană Ilie, Guzun Mihai şi Plămădeală Andrei să se întîlnească în apropierea or. Ialoveni.

În continuarea intenţiilor sale criminale, conform planului pregătit din timp, Gîrleanu Robert şi Banaru Serghei l-au condus pe cet. Guzun Mihai şi Plămădeală Andrei la aceeaşi casă din r-nul Ialoveni, cu adresa nestabilită, unde iarăşi, ameninţîndu-i cu un automat de model nestabilit, i-au imobilizat, apoi Catruc Dumitru, împreună cu Vîrtosu Vitalie le-au legat mîinile cu bandă adezivă de tip „scotch", astfel privîndu-i ilegal de libertate pe cet. Guzun Mihai şi Plămădeală Andrei, după care l-au telefonatpe Druţă Ion ca să vină pentru clarificare.

Tot Druţă Ion, la data de 16 Decembrie 2000, în scopul reglării unor conflicte, inclusiv şi din interes material în scopul sustragerii unui automobil de model „Mercedes", intenţionat a organizat şi dirijat omorul cet. Ilie Buruiană şi Mihai Guzun, dînd indicaţia lui Gîrleanu Robert de a-i omorî pe Ilie Buruiană şi Mihai Guzun, iar pentru a ascunde săvîrşirea acestei infracţiuni a-l omorî şi pe Andrei Plămădeală.

Astfel, la 16.12.2000, Gîrleanu Robert, la indicaţia lui Druţă Ion, în comun cu Banaru Serghei şi Vîrtos Vitalie, profitînd de faptul că Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală sînt în imposibilitate de a se apăra deoarece erau legaţi, dintr-un pistol automat de model necunoscut a efectuat mai multe împuşcături în cet. Guzun Mihai şi Ilie Buruiană, provocîndu-le decesul, după aceasta în scopul ascunderii săvîrşirii acestei infracţiuni a efectuat mai multe împuşcături şi în Andrei Plămădeală, provocînd decesul ultimului. Ulterior, în scopul ascunderii urmelor acestei infracţiuni, Gîrleanu Robert, Banaru Serghei, Vîrtos Vitalie şi Catruc Dumitru au transportat cadavrele cet. Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală într-o fîşie forestieră din apropierea traseului Chişinău-Hînceşti, unde le-au îngropat, prealabil incinerîndu-le.

Instanţa de apel a concluzionat că vinovăţia inculpatului este dovedită integral…, adică organizarea omorului premeditat săvîrşit asupra a două sau mai multe persoane cu scopul de a ascunde o altă infracţiune, profitînd de neputinţa victimei de a se apăra.”

CSJ, „conform art. 435 alin. (1) pct. 2) lit. c) Cod de procedură penală, instanţa de recurs casează total hotărîrea atacată şi dispune rejudecarea cauzei de către instanţa de apel, în cazul în care eroarea judiciară nu poate fi corectată de către instanţa de recurs. Dat fiind că încălcările normelor procedurale specificate, comise de către instanţele de fond şi de apel, constituie erori de drept prescrise în art. 427 alin. (1) pct. 6) Cod de procedură penală şi care nu pot fi corectate de către instanţa de recurs, se impune soluţia admiterii recursului declarat, casării totale a deciziei instanţei de apel şi dispunerea rejudecării cauzei de către aceiaşi instanţă de apel, în alt complet de judecată.

CSJ DECIDE: Admite recursul ordinar declarat…, casează total decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 12 Iulie 2013 în privinţa inculpatului Druţă Ion Anton şi dispune rejudecarea cauzei de către aceiaşi instanţă de apel, în alt complet de judecată. Druţă Ion Anton urmează a fi eliberat din Penitenciar, dacă nu execută alte hotărîri judecătoreşti. Decizia nu este susceptibilă de a fi atacată, fiind pronunţată în şedinţa publică din 15 Aprilie 2014.”

Sperăm că aţi reţinut numele acestor onorabili judecători de la CSJ, care l-au eliberat pe Druţă, nu de alta, dar revoltele teroriştilor din Ucraina erau în toi, iar omul trebuia să facă şi el un ban din traficul de armament. Oare numai pentru el?

Spre norocul opiniei publice şi dezonoare instituţiilor abilitate, a trebuit să vină nişte reporteri străini ca să-l prindă în flagrant pe Druţă. Ce va urma?