JUNCKER: UN NU LA REFERENDUM VA SLABI IN MOD DRAMATIC POZITIA DE NEGOCIERE A GRECIEI

Un vot majoritar pentru «Nu» la referendumul de duminică din Grecia va slăbi în mod dramatic poziţia de negociere a Atenei, a avertizat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, evitînd să spună dacă, în acest caz, creditorii internaţionali vor redeschide negocierile, transmit Reuters, DPA şi AFP.

«Dacă grecii votează NU, poziţia Greciei va fi dramatic slăbită», a declarat Juncker, într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea preşedinţiei luxemburgheze pe şase luni a Uniunii Europene.

«Programul a ajuns la sfîrşit, nu mai au loc negocieri, iar dacă grecii votează NU, fac orice altceva decît să întărească poziţia de negociere a Greciei», a subliniat şeful Comisiei Europene. «Chiar şi în cazul unui vot cu DA, va trebui să facem faţă unor negocieri dificile», a adăugat Juncker.

Declaraţia sa o reia, practic, pe cea a vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, potrivit căruia un vot negativ la referendumul de duminică nu ar întări puterea de negociere a Atenei cu creditorii săi, ci dimpotrivă. «Ar fi fals să presupunem că un vot pentru NU ar întări poziţia de negociere greacă. Dimpotrivă», a spus el într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt de vineri, apreciind că situaţia din Grecia este «mult mai rea decît săptămîna trecută», înainte ca premierul grec Alexis Tsipras să întrerupă negocierile cu creditorii şi să anunţe că va organiza un referendum.

La rîndul său, premierul luxemburghez Xavier Bettel a estimat că Uniunea Europeană trebuie să construiască punţi cu Grecia, precum şi cu Marea Britanie, ţară care şi-a anunţat intenţia de a organiza un referendum cu privire la apartenenţa sa la blocul comunitar.

Sursa: Agerpres