Juncker, tot mai speriat de ascensiunea nationalistilor in UE: Trebuie sa-i oprim cit mai este timp

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a lansat un apel la combaterea „naționalismului limitat” cît mai este „încă timp”, cu opt luni înaintea alegerilor europene, la care euroscepticii speră să obțină un avans puternic, relatează France Presse. „Trebuie să ne mobilizăm pentru că pericolul reprezentat de extrema dreaptă ajunge să se impună ușor cînd populismul stupid și naționalismul limitat se pun în mișcare”, a estimat Juncker într-un discurs la Viena.

„Trebuie să oprim aceasta cît mai este încă timp”, a insistat el, după ce a reamintit apariția nazismului în anii 1930.

Șeful Comisiei Europene a ținut să precizeze că nu a vrut „să insulte pe nimeni, începînd cu euroscepticii. Am înțelegere față de ei, deoarece există mulți oameni care nu sunt în principiu împotriva Europei, dar care au multe întrebări legitime să-i pună”. „Trebuie să purtăm dezbateri, discuții, să schimbăm argumente cu acești oameni, în loc să ne prefacem că aceste obiecții nu există”, a continuat el. „Trebuie să ne amintim că democrația, în sensul nobil al termenului, necesită un sentiment de luptă, revoltă, angajament”, a adăugat Juncker.

O analiză publicata recent de Reuters arată că Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF) – din care face parte formațiunea condusă de Marine Le Pen, Adunarea Națională din Franța (fostul Front Național) – și Partidul Libertății din Olanda, condus de Geert Wilders, și-ar putea spori mandatele de la 35 la 62, datorită, în parte, creșterii popularității Ligii din Italia.

De asemenea, popularitatea din prezent a partidelor anti-establishment ce formează noua coaliție din Italia – Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga – sporește posibilitatea ca actualele lor blocuri de la Bruxelles să se întărească. Cotele lor, precum și ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD) acoperă mai mult decît pierderea taberei anti-UE a Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), ai cărui 19 membri vor pleca din UE, împreună cu Marea Britanie, lăsînd un Legislativ european mai mic.