JUNCKER PROPUNE COMASAREA FUNCTIEI DE PRESEDINTE AL COMISIEI EUROPENE CU CEA DE PRESEDINTE AL CONSILIULUI EUROPEAN

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri comasarea funcției sale cu cea a lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, organism ce îi reunește pe cei 28 de lideri din cadrul Uniunii Europene, relatează AFP.

"Eficiența europeană ar putea cîștiga forță dacă am putea comasa președinția Comisiei Europene cu cea a Consiliului European", a declarat Juncker în discursul său privind starea Uniunii, susținut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

"Peisajul european ar fi mai lizibil și mai ușor de înțeles dacă nava europeană ar fi condusă de un singur căpitan. Faptul de a avea un singur președinte ar reflecta mai bine adevărata natură a Uniunii Europene, deopotrivă ca uniune a statelor și ca uniune a cetățenilor", a adăugat el.

Președintele Consiliului European, ales cu o majoritate calificată pentru un mandat de doi ani și jumătate de către șefii de stat și de guvern europeni, pregătește și prezidează summiturile europene. De asemenea, el are rolul de a reprezenta UE în afacerile internaționale.

Funcția, exercitată anterior, prin rotație, de către șefii de stat, a devenit oficială și permanentă la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009.

De asemenea, numit de către liderii statelor membre, cu aprobarea Parlamentului European, președintele Comisiei Europene definește orientările politice ale organismului pe care îl conduce și le pune în aplicare. El reprezintă, de asemenea, UE pe scena internațională.

Comisia dispune de competențe largi. Ea poate propune o nouă legislație, dar este totodată garantul aplicării dreptului european de către statele membre, ceea ce poate provoca dispute semnificative, cum s-a întîmplat în privința solidarității în redistribuirea migranților (în special cu Ungaria) sau a problemei statului de drept în Polonia.

De asemenea, Comisia are sarcina de a negocia în numele Celor 28 acordurile comerciale ale UE și este gardianul concurenței în cadrul Uniunii, ceea ce i-a permis, de exemplu, să impună recent o amendă record de 2,42 de miliarde de euro companiei Google.

Sursa: Agerpres