Juncker: Premierul britanic „traieste intr-o alta galaxie“

O bombă sub masa negocierilor pentru Brexit

În urmă cu exact o săptămînă, premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se întîlneau pentru o cină la Londra, unde urma să dezbată cele mai arzătoare aspecte ale negocierilor pentru Brexit. Întîlnirea a fost considerată atunci de către May „constructivă“. „A fost excelent. Și nu mă refer la mîncare“, a spus Juncker, întrebat despre aceste discuții înaintea summit-ului UE, care a avut loc la finalul săptămînii.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a aruncat însă bomba – întîlnirea a fost dezastruoasă. „Plec din Downing Street 10 de zece ori mai sceptic decît eram înainte“, a spus Juncker, scrie ziarul german. Theresa May a refuzat să accepte ideea că Marea Britanie datorează miliarde de euro Uniunii, bani pe care s-a angajat să-i investească în proiecte deja începute. „UE nu este un club de golf“, i-a replicat Juncker, care a continuat cu ideea că Marea Britanie va avea statutul unui simplu stat terț în raport cu UE.

May a precizat că UE și Marea Britanie pot ajunge la un acord privind drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie în doar două luni, însă Juncker a explicat că dificultățile tehnice vor întîrzia negocierile. „Problema cetățenilor UE este, de fapt, un set de 25 de probleme diferite care trebuie rezolvate“. Premierul britanic i-a cerut președintelui CE să facă tot posibilul ca Brexitul să fie un succes, însă Juncker nu dorește ca în acest fel să sporească apetitul altor state de a părăsi UE. Rămînînd în afara pieței comune, Marea Britanie va fi într-o situație mai rea decît acum. „Acesta nu poate fi un succes“, a fost replica lui Juncker.

După apariția informațiilor din presa germană, pe 1 Mai, Theresa May a încercat să dezmintă ideea unei întîlniri dezastruoase. Este doar „bîrfă de Bruxelles“, a spus premierul May, fără însă a nega informațiile.

Merkel: O pierdere de vreme

Imediat după întîlnire, Juncker a discutat telefonic cu cancelarul Angela Merkel, căreia i-a spus că Theresa May „trăiește în altă galaxie“ și că „se autoamăgește“, scrie cotidianul citat. Această remarcă a președintelui CE a făcut-o pe Merkel să-și modifice discursul de la summit-ul UE, făcîndu-l cel mai dur la adresa Londrei, susțin analiștii. „Am impresia că în Marea Britanie sunt unii care își fac încă iluzii. Asta ar însemna o pierdere de vreme“, a spus Merkel. (Cotidianul.ro)