JUNCKER: DISCUTIILE DESPRE INTEGRAREA TARILOR PARTENERIATULUI ESTIC IN UE, PREMATURE

Uniunea Europeană şi ţările membre ale Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus) nu sînt pregătite în prezent să discute problema aderării la UE, a declarat joi, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Ţările din cadrul Parteneriatului Estic nu sînt pregătite pentru ca să li se ofere perspectiva aderării la UE, a reiterat Juncker.

«În ceea ce priveşte calitatea de membru al UE, trebuie să menţionăm în mod clar că perspectiva europeană nu există pentru niciuna din ele. Nici ele nu sînt pregătite, nici noi nu sîntem pregătiţi», a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

În aceeaşi declaraţie, Juncker a menţionat că summitul Parteneriatului Estic de la Riga nu este dedicat acordării perspectivei europene ţărilor parteneriatului şi nici nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Summitul care reuneşte liderii celor 28 de ţări membre ale blocului comunitar şi ai celor şase state ale Parteneriatului Estic continuă vineri la Riga, în Letonia.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, textul declaraţiei finale a summitului a fost renegociat în ultimele ore dinaintea reuniunii şi include o referinţă la «aspiraţiile europene şi opţiunea europeană» a unor ţări ca Georgia, Republica Moldova, Ucraina. Formula pare să fi fost acceptată şi de către cei care ar fi avut obiecţii faţă de punerea unui accent prea mare pe speranţele de aderare la Uniunea Europeană a unor ţări partenere, relevă postul de radio menţionat.

Sursa: Agerpres