JUDECATA A PRELUNGIT TERMENUL DE AREST AL LUI PAVEL GRIGORCIUC

Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, a decis prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului de arest preventiv pe numele activistului Pavel Grigorciuc, care l-ar fi lovit pe deputatul Sergiu Sîrbu. Astfel, acesta va sta în arest pînă la 19 iunie.

Instanța nu a luat în considerare declarațiile fostului președinte Vladimir Voronin și a ex-deputatului comunist Elena Bodnarenco, care au cerut eliberarea lui Pavel Grigorciuc sub cauțiune și s-au oferit a fi garanți în acest sens. La rîndul său, Grigorciuc a calificat decizia drept „o îndeplinire a comenzii regimului oligarhic de guvernare”.

Înainte de ședința instanței, fostul președinte Vladimir Voronin a declarat presei că a venit să vadă „cum se desfășoară la noi o ședință de judecată”. El a menționat că îl cunoaște personal pe Grigorciuc și „că majoritatea cetățenilor consideră acest proces este o răfuială politică”.

„Este o încălcare administrativă care trebuie penalizată printr-o amendă sau preîntîmpinare, dar nu cu arest. Nu numai un Grigorciuc se află în această situație. Pușcăriile sînt încărcate cu oameni ca Grigorciuc”, a spus Voronin, menționînd că astfel de procese pot avea consecințe grave în viitor.

Magistrații au respins însă cererea apărării de a schimba măsura preventivă și a admis demersul procurorului, prelungind arestul pe un termen de 30 de zile.

După ședința instanței, avocatul lui Pavel Grigorciuc a declarat că în acest caz nu ar fi trebuit inițiată o cauză penală, întrucît nu sînt semnele calificative de infracțiune pentru care să fie plasat în arest.